Biroul permanent al Camerei Deputatilor a anuntat, luni, ca a inceput procedurile pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, pe locul actualului presedinte, Valer Dorneanu, caruia ii expira mandatul in 10 iunie.
Termenul de depunere a candidaturilor pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala este 26 aprilie, iar Comisia juridica va depune raportul pana pe 29 aprilie, a stabilit Biroul permanent.
Mandatul de judecator la CCR al lui Valer Dorneanu urmeaza sa expire in 10 iunie, se arata intr-o scrisoare transmisa de CCR parlamentarilor din Camera Deputatilor.
"Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a incetarii mandatului doamnei judecator Aspazia Cojocaru (...). Domnul Valer Dorneanu a depus juramantul prevazut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicata, in data de 10 iunie 2013. Avand in vedere ca, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecatorii Curtii isi vor exercita functia de la data depunerii juramantului, se constata in temeiul art.67 alin. 2, teza intai, ca mandatul domnului judecator Valer Dorneanu expira in data de 10 iunie 2022", se mentioneaza in documentul citat de
Agerpres.
Potrivit legii, numirea noului judecator la CCR trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor, se mai arata in adresa CCR.
Prof. univ.dr. Valer Dorneanu este presedintele Curtii Constitutionale din anul 2016. El a fost numit judecator CCR de Camera Deputatilor, in 2013, pentru un mandat de 9 ani.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<