Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari. Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.
"Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie. Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.
Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.
Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.
"Aceasta recunoastere este importanta in raport cu o alta investigatie, pe care Comisia o deruleaza in acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenta lucratorilor din Bulgaria si Romania", se arata in scrisoarea comisarului Reding.
In document se mai arata ca "primind diferite plangeri individuale in ianuarie 2012, Comisia a informat autoritatile britanice ca nu pare sa existe motive valabile pentru derogarea de la data limita prevazuta in articolul 8(2) al Directivei (conform careia certificatele de inregistrare pentru cetatenii UE ar trebuit sa fie emise imediat). Comisia le-a solicitat autoritatilor din Marea Britanie propriile observatii cu privire la faptul daca timpul de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani care au solicitat cardul de acces este in concordanta cu legea UE".
Autoritatile britanice au raspuns in aprilie 2012 sustinand, in esenta, ca termenul limita pentru Directiva 2004/38/CE nu se aplica, dat fiind faptul ca muncitorilor din Bulgaria si Romania nu trebuie sa li se emita aceleasi certificate de inregistrare ca si lucratorilor din alte state UE.
Dat fiind faptul ca, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, Marea Britanie informa de fapt ca muncitorilor din Bulgaria si Romania trebuie sa li se emita aceleasi documente de rezidenta prevazute de Directiva, Comisia a cerut Marii Britanii sa-si reevalueze observatiile daca durata de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani carora trebuie sa li se ofere carduri de acces de munca este in conformitate cu prevederile Uniunii Europene
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<