Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari. Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.
"Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie. Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.
Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.
Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.
"Aceasta recunoastere este importanta in raport cu o alta investigatie, pe care Comisia o deruleaza in acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenta lucratorilor din Bulgaria si Romania", se arata in scrisoarea comisarului Reding.
In document se mai arata ca "primind diferite plangeri individuale in ianuarie 2012, Comisia a informat autoritatile britanice ca nu pare sa existe motive valabile pentru derogarea de la data limita prevazuta in articolul 8(2) al Directivei (conform careia certificatele de inregistrare pentru cetatenii UE ar trebuit sa fie emise imediat). Comisia le-a solicitat autoritatilor din Marea Britanie propriile observatii cu privire la faptul daca timpul de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani care au solicitat cardul de acces este in concordanta cu legea UE".
Autoritatile britanice au raspuns in aprilie 2012 sustinand, in esenta, ca termenul limita pentru Directiva 2004/38/CE nu se aplica, dat fiind faptul ca muncitorilor din Bulgaria si Romania nu trebuie sa li se emita aceleasi certificate de inregistrare ca si lucratorilor din alte state UE.
Dat fiind faptul ca, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, Marea Britanie informa de fapt ca muncitorilor din Bulgaria si Romania trebuie sa li se emita aceleasi documente de rezidenta prevazute de Directiva, Comisia a cerut Marii Britanii sa-si reevalueze observatiile daca durata de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani carora trebuie sa li se ofere carduri de acces de munca este in conformitate cu prevederile Uniunii Europene
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<