Romania a sustinut, joi, la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), necesitatea adoptarii cat mai rapide a Regulamentului privind insolventa, avand in vedere impactul preconizat asupra securizarii si dezvoltarii mediului de afaceri la nivel european, informeaza Ministerul Justitiei.
Potrivit unui comunicat al MJ transmis joi AGERPRES, ministrul Robert Cazanciuc a participat joi, la lucrarile Consiliului JAI, la Luxemburg.
Dezbaterile din cadrul Consiliului s-au axat pe proiecte de directive si regulamente, precum si alte acte importante pentru dezvoltarea spatiului de justitie, libertate si securitate din cadrul UE.
"Astfel, ministrii Justitiei au agreat textul proiectului de directiva privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii, ce urmeaza a fi transmis catre Parlamentul European. In acelasi cadru, au fost stabilite liniile ce trebuie urmate pe parcursul procesului de negociere la nivel tehnic, pentru urmatoarele proiecte: (1) regulamentul privind protectia datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, (2) regulamentul privind instituirea ordonantei asiguratorii europene de indisponibilizare a conturilor bancare, in vederea facilitarii recuperarii transfrontaliere a debitelor in materie civila si comerciala si (3) regulamentul privind insolventa. Cu privire la acesta din urma, Romania a sustinut necesitatea adoptarii cat mai rapide, avand in vedere impactul preconizat asupra securizarii si dezvoltarii mediului de afaceri la nivel european", arata MJ.
Sursa citata precizeaza ca, in cadrul reuniunii, Comisia Europeana a lansat proiectul regulamentului de promovare a liberei circulatii a cetatenilor si intreprinderilor prin simplificarea acceptarii anumitor documente oficiale in UE.
Un alt aspect important al agendei l-au constituit Concluziile Consiliului privind drepturile fundamentale si statul de drept.
MJ mentioneaza ca aceasta reuniune a fost ultima din mandatul Presedintiei irlandeze a Consiliului, careia ii va succeda Lituania, incepand cu 1 iulie. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<