Vrei sa afli ce este medierea? Ei bine, noi ti-am pregatit un raspuns cat mai simplu posibil.
Medierea este un proces voluntar pentru rezolvarea disputelor, in care o a treia parte acceptata, denumita mediator autorizat, impartiala si neutra, fara putere autoritara in luarea deciziei, asista partile in disputa, in cadrul unei intalniri fata in fata, avand ca scop principal ca acestea sa ajunga la un acord acceptat, denumit acord de mediere, in beneficiul ambelor parti.
Retinem cateva aspecte esentiale despre mediere:
Procedura de mediere este reglementata in Romania prin Legea nr. 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile ulterioare.
Procedura de mediere si recunoasterea acordului de mediere in Uniunea Europeana este reglementata prin Directiva nr. 2008/52/CE, privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege.
In orice conventie ce priveste drepturi asupra carora partile pot dispune, acestea pot introduce o clauza de mediere, a carei validitate este independenta de validitatea contractului din care face parte.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri