O motiune simpla reprezinta o modalitate prin care Parlamentul isi poate exprima nemultumirea cu privire la un anumit aspect care priveste Executivul sau o anumita persoana din Guvern.
Acum ca am aflat de intentia PSD de a depune o motiune simpla impotriva a doi membri din Cabinetul Orban, e momentul sa stim ce este si motiunea simpla.
Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari.
Motiunea poate fi initiata de cel putin 50 de deputati.
Presedintele Camerei nu va lua in considerare motiunile care nu indeplinesc aceste cerinte si nici pe cele care vizeaza finalitati specifice motiunii de cenzura.
Pana la incheierea dezbaterii unei motiuni un deputat care a semnat-o nu mai poate semna alte motiuni in aceeasi problema.
Motiunile trebuie sa fie motivate si se depun la presedintele Camerei in cursul sedintelor publice. Dupa primirea motiunii presedintele Camerei o comunica de indata Guvernului si o aduce la cunostinta Camerei, dupa care dispune afisarea ei la sediul Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei stabileste data dezbaterii motiunii, care nu poate depasi 6 zile de la inregistrarea acesteia, instiintand Guvernul in acest sens. Motiunile privind probleme de politica externa se supun dezbaterii numai insotite de avizul Comisiei pentru politica externa si cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe.
Dezbaterea motiunii se face cu respectarea dispozitiilor privind desfasurarea sedintelor din Regulamentul Camerei Deputatilor si se aproba cu votul majoritatii deputatilor prezenti.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Cartea verde a contabilitatii
Dupa inceperea discutarii motiunii deputatii nu isi pot retrage adeziunea la motiune, dezbaterea urmand a se incheia prin supunerea la vot a motiunii de catre presedintele Camerei.
La motiunile prezentate nu pot fi propuse amendamente
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE