Senatul Romaniei a adoptat motiunea simpla impotriva ministrului de Finante Florin Citu. Actul a primit a primit "59 voturi "pentru", 56 voturi "contra", doua "abtineri".
Senatorul PSD Radu Oprea a declarat dupa vot ca spera ca ministrul Citu sa plece acum din Guvern.
"V-am studiat in decursul timpului si atunci cand am fost colegi la Comisia economica si, mai apoi, cand ati devenit ministru al Finantelor Publice si la inceput am crezut ca este vorba despre o fobie, tripofobie, sau fobia gaurilor. Intre timp am constatat ca este mult mai grav de atat si vazand acel selfie minunat pe care vi l-ati facut in ziua motiunii de cenzura am inteles ca este vorba despre narcisism si acest lucru ne afecteaza pe toti. Narcisismul dumneavoastra se manifesta prin faptul ca neaparat profetia pe care ati facut-o de foarte multe ori isteric, atunci cand vorbeati despre ce face PSD la guvernare, trebuie sa se indeplineasca astazi si trebuie sa gasiti toate mijloacele ca cei 4,4% deficit sa fie reali. Nu conteaza daca nu mai colectam in ultimele 2 luni, nu conteaza ca am dat drumul la un desfrau al cheltuielilor publice, conteaza doar dumneavoastra si profetia dumneavoastra ca vom avea 4,4% deficit. Nicio institutie europeana, nicio institutie mondiala, fie ca vorbim de FMI, fie ca vorbim de Comisie, fie ca vorbim de alte institutii, niciuna astazi nu prognozeaza un deficit de 4% macar", a spus Radu Oprea, in plenul Senatului, la dezbaterea motiunii "Guvernare PNL, numele tau este austeritate".
El a adaugat ca declaratiile lui Citu despre deficit au facut "sa explodeze cursul euro/leu, lucru care are impact asupra tuturor romanilor".
Oprea a adaugat ca motivul principal pentru care ministrul Finantelor ar trebui sa plece tine de "ideile pe care le-a introdus in programul de guvernare".
O motiune simpla NU produce efecte
Astfel de motiuni nu produc efecte in sensul in care Guvernul ar fi obligat prin reprezentantii sai sa faca o remaniere, astfel incat ministrul vizat de o astfel de motiune sa fie inlocuit.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
In acest sens, prin Decizia Curtii Constiutionale nr. 148/2007 s-au retinut urmatoarele: "Curtea retine ca in sistemul constitutional al Romaniei, ca si in majoritatea celorlalte tari, controlul parlamentar, in general, este fara sanctiune. Unica exceptia cand controlul parlamentar are si sanctiune este cea in care acest control se exercita prin motiunea de cenzura, a carei adoptare are ca finalitate demiterea Guvernului. Curtea Constitutionala constata ca notiunea de „motiune simpla” a fost introdusa in Constitutie cu prilejul revizuirii acesteia, cand, prin noua redactare a art.112 alin.(2), s-a largit si continutul motiunii, Camera care o adopta putand sa-si exprime pozitia nu numai cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari, ci si cu privire la alte probleme ale politicii interne sau externe. Prin motiunea simpla s-a pus la dispozitia parlamentarilor un instrument mai eficient de realizare a functiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei motiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Motiunea simpla are, insa, efecte in plan politic, marcand o victorie a fortelor politice care au initiat-o si sustinut-o, cu un ecou corespunzator in opinia publica".
Acum majoritatea care a adoptat motiunea simpla poate sa isi continue mult mai hotarat campania impotriva politicilor sau masurilor initiate/luate de seful Finantelor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri