PNL a depus, in Camera Deputatilor, o motiune simpla impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.
Motiunea a fost initial returnata initiatorilor pentru a fi refacuta, deoarece titlul motiunii se referea la doi ministri.
„Titlul s-a adresat catre doi ministri - Sanatate si Munca -, ori legislatia spune foarte clar: o motiune simpla este adresata catre un singur ministru”, a declarat atunci secretarul Camerei Georgian Pop (PSD).
PNL a anuntat in 23 aprilie ca a depus motiunea simpla impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, intitulata „PNL solicita lui Liviu Dragnea demiterea ministrului Sanatatii! De mana cu ministrul Muncii”. Initiatorii spun ca motiunea reprezinta „strigatul de disperare al milioanelor de pacienti si al sutelor de mii de angajati din sectorul sanitar din Romania”.
„Dupa 15 luni de guvernare PSD-ALDE, tot sistemul de sanatate este dat peste cap de o lege absurda a salarizarii, de lipsa tot mai acuta a dotarilor spitalicesti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinta: copiii si adultii mor cu zile in spitale. Medicamentele si vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliti si nu li se asigura medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatita li se refuza tratamente moderne”, se arata in textul motiunii simple.
Citeste si:
PNL sustine ca, de fapt, cresterile salariale din sanatate „produc angajati de mana a doua”, iar salariile acestora au fost „ciopartite prin lege”.
„Problemele salarizarii din Sanatate, asa cum apar acum prin focare de proteste ale unor categorii de angajati, sunt doar varful icebergului. Ca sa fie clar cat de mare este haosul din sistem si intoxicarea pesedista: sunt multe cazuri de personal medical care nu au primit nici macar 25%, care sa compenseze trecerea contributiilor de la angajator la angajat – rezultatul fiind o scadere masiva a salariilor”, sustin semnatarii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
In acelasi context, liberalii spun ca medicina preventiva este tratata ca o Cenusareasa, iar medicii de familie sunt tratati ca niste dusmani ai sistemului medical. De asemenea, mai spune PNL, in toate tarile europene din bugetul de sanatate o cota de minimum 10%, desi media este de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie.
Potrivit art. 112 alin. (2) din Constitutie, Camera Deputatilor sau Senatul pot adopta o motiune simpla prin care sa isi exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari. Motiunea simpla se adopta la nivelul fiecarei Camere, spre deosebire de motiunea de cenzura, care exprima vointa intregului Parlament.
S-ar putea sa te intereseze si: Va primi robotul Sofia cetatenie romana?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri