Un coleg detasat in Marea Britanie, (in Londra) a incheiat acolo in nume propriu contract de inchiriere. Conform Codului muncii art 46, suntem obligati sa asiguram cazare, transport si indemnizatie de detasare, ceea ce se si intampla.
In costul contractului de inchiriere nu a fost insa cuprinsa si taxa de consiliu perceputa de primaria orasului , taxa platita de detasat personal. Taxa de consiliu este pentru gunoi, iluminat stradal etc.
Intrebarea este : poate fi considerata aceasta taxa de consiliu cost al cazarii ca sa poata fi suportata de catre companie?
Raspuns:
Conform art. 9 alin. (5) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in situatia in care cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea, personalul poate sa inchirieze si locuinte, insa cu plata unei sume in limita a 75% din plafonul de cazare.
Alin. (5) al aceluaisi articol stabileste ca prin cheltuieli de cazare se intelege, pe langa tarifele sau chiria platite, si eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum si costul micului dejun, atunci cand acesta este inclus in tarif.
Asadar, eventualele taxe obligatorii pe plan local cum este taxa din speta, intra in categoria cheltuielilor de cazare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<