Un coleg detasat in Marea Britanie, (in Londra) a incheiat acolo in nume propriu contract de inchiriere. Conform Codului muncii art 46, suntem obligati sa asiguram cazare, transport si indemnizatie de detasare, ceea ce se si intampla.
In costul contractului de inchiriere nu a fost insa cuprinsa si taxa de consiliu perceputa de primaria orasului , taxa platita de detasat personal. Taxa de consiliu este pentru gunoi, iluminat stradal etc.
Intrebarea este : poate fi considerata aceasta taxa de consiliu cost al cazarii ca sa poata fi suportata de catre companie?
Raspuns:
Conform art. 9 alin. (5) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in situatia in care cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea, personalul poate sa inchirieze si locuinte, insa cu plata unei sume in limita a 75% din plafonul de cazare.
Alin. (5) al aceluaisi articol stabileste ca prin cheltuieli de cazare se intelege, pe langa tarifele sau chiria platite, si eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum si costul micului dejun, atunci cand acesta este inclus in tarif.
Asadar, eventualele taxe obligatorii pe plan local cum este taxa din speta, intra in categoria cheltuielilor de cazare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<