Avand in vedere legislatia in vigoare, proprietarul este cel care se afla in pierdere daca nu incheie un contract de inchiriere cu persoana care-i foloseste imobilul pentru o perioada limitata de timp.
In primul rand, retinem ca legislatia in vigoare din acest moment nu mai prevede obligatia de a inregistra la ANAF in termen de 30 de zile contractul de inchiriere dintre cele doua parti. Chiar si asa, proprietarul ar trebui sa insiste pentru semnarea unui astfel de document. Retinem ca valabilitatea sa nu este determinata de inregistrarea lui undeva si nici nu trebuie autentificat!
In al doilea rand, contractul de inchiriere este un tip de contract de locatiune ce are ca obiect o locuinta, data in folosinta de o persoana alteia, pe o perioada de timp, in schimbul unei sume de bani numita chirie. Reglementarea integrala a acestui contract este disponibila in Codul civil. Pentru ca acesta sa produca efecte sunt necesare doar semnaturile partilor. Asadar, acest act este un inscris sub semnatura privata care devine valabil odata semnat.
In al treilea rand, valoarea chiriei trebuie trecuta in contract. Aceasta se poate modifica de comun acord si, in cazul in care partile sunt ok cu acest lucru, se redacteaza un act aditional.
In al patrulea rand, perioada pentru care se inchiriaza imobilul trebuie si ea precizata. Daca in contract nu se trece nimic referitor la perioada inchirierii, chiriasul poate sa iasa din intelegere anuntandu-l pe proprietar, cu putin timp inainte (Codul civil prevede un termen de preaviz care nu poate fi mai mic decat sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei). In aceeasi ipoteza, proprietarul poate sa-l anunte pe chirias ca vrea sa-i lase locuinta libera cu respectarea unui termen de preaviz, astfel:
In al cincilea rand, in contractul de inchiriere se prevad si obligatiile partilor. Asadar, daca se intrevede situatia unei reparatii, contractul ne spune cine va scoate bani din buzunar pentru a rezolva situatia.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Retinem! Cel care trebuie sa plateasca lunar cheltuielile la asociatia de proprietari este proprietarul locuintei. Daca se fac restante, el este cel care va putea fi chemat in fata unei instante pentru a fi obligat la plata lor, ajungandu-se chiar pana la o executare silita. Un minim de diligenta pe care poate sa-l aiba proprietarul este sa faca un contract de inchiriere macar, chiar daca alege sa nu-l prezinte autoritatilor sau sa completeze declaratia unica.
Finalmente, in lipsa unui contract proprietarul intra foarte greu in locuinta, daca chiriasul nu este de acord. Trebuie sa fiti foarte atenti la astfel de aspecte, intrucat ele pot face diferenta dintre o tranzactie normala lunara si mai multe batai de cap nedorite.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE