Problematica transferului in Romania pentru cetatenii romani condamnati in Danemarca este una recurenta pe agenda cooperarii judiciare bilaterale dintre cele doua state, amplificata in contextul unor recente decizii ale Curtii Supreme din acest stat, prin care se refuza transferul respectivelor persoane din Danemarca in Romania, motivat de conditiile de detentie.
In vederea solutionarii acestei probleme, in marja Consiliului JAI (sesiunea justitie) de la Luxemburg, din 12 octombrie 2017, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, si doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, au avut o noua intrevedere bilaterala cu delegatia Danemarcei, condusa de ministrul justitiei, domnul Søren Pape POULSEN.
in acest cadru, ministrul roman al justitiei a prezentat o serie de masuri adoptate la nivel national, prin care se urmareste imbunatatirea conditiilor de detentie si diminuarea fenomenului supraaglomerarii din penitenciare, in aplicarea hotararii pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntata la 25 aprilie 2017 in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei.
Abordarea autoritatilor romane sub acest aspect este una pe doua planuri: cel legislativ si, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spatiilor de detentie.
Cat priveste planul legislativ, o masura importanta este cea care consacra asa numitul "recurs compensatoriu" (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea si completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal), care va produce efecte incepand cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacitatilor de detentie din penitenciare. Tot in domeniul executional penal, este avuta in vedere si executarea pedepsei sau a unei fractii din pedeapsa sub supraveghere cu bratara electronica, un proiect de lege cu acest obiect fiind in prezent in lucru la Ministerul Justitiei. De asemenea, un proiect de lege privind gratierea se afla in procedura legislativa parlamentata, fiind la acest moment in dezbatere in camera decizionala a Parlamentului.
Cat priveste planul infrastructurii, ministrul roman al justitiei s-a referit, exemplificativ, la aprobarea de construire a a doua penitenciare noi, extinderea capacitatatii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spatiilor de detentie existente.
in baza acestor recente dezvoltari la nivel national, problema transferului cetatenilor romani condamnati din Danemarca in Romania isi poate gasi o solutionare rapida, cu respectarea cerintelor legale si a standardelor europene in materia conditiilor de detentie.
In concluzie, in perioada imediat urmatoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autoritatilor daneze, in baza cadrului juridic procedural aplicabil.
Ministrul danez a apreciat eforturile autoritatilor romane, in special ale ministrului justitiei, in solutionarea acestui dosar si a problematicii conditiilor din penitenciarele romane. La nivel de experti, au fost stabilite contacte pentru initierea corespondentei necesare intre cele doua ministere.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
Luand act de faptul ca o problematica similara este ridicata si pe agenda cooperarii judiciare romane in relatia cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justitiei va proceda in acelasi mod si in celelalte cazuri.
Sursa: Ministerul Justitiei
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri