Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ceata se ridica incet

Ceata se ridica incet

Functia de notar este cea mai ravnita ocupatie din sistemul juridic, insa este si cel mai greu de obtinut. Desi multi absolventi de drept isi pun mari sperante in posibilitatea ocuparii unui post de notar public, drumul pana in varful piramidei juridice este destul de anevoios.

Aceasta situatie este cauzata de faptul ca notarii publici actuali tin foarte mult la mentinerea unui numar cat mai mic al membrilor acestei bresle.  Prin restrictii mai mult sau mai putin scrise pe hartie se consolideaza tot mai mult circuitul inchis al acestei profesii.

Desi sunt si incercari de liberalizare a profesiei de notar, momentan dispozitia prin care ministrul justitiei are competenta de a numi in functie notari publici se mentine, astfel incat profesia nu poate fi complet liberala.

Multe persoane isi pun deseori intrebari cu privire la acest segment important din domeniul juridic: „De ce tarifele pentru serviciile oferite de notarii publici sunt stabilite de lege? sau „De ce sunt aceste onorarii asa de piperate, in comparatie cu munca depusa?”

Reglementarea prin lege a acestor onorarii, destul de mari, este considerata o problema majora de multi dintre noi, care impiedica diminuarea acestor tarife.

Vom fi surprinsi sa aflam faptul ca anumite tari care au renuntat la stabilirea tarifelor notariale prin lege, au obtinut pe moment rezultatul dorit, respectiv diminuarea onorariilor, dar dupa scurt timp s-au inregistrat cresteri ale acestora cu mai bine de 50%.

Prin urmare, la prima intrebare obtinem raspunsul fara sa simtim aceste efecte negative pe propria piele, si astfel, ne resemnam cu ideea ca se poate si mai rau.

Referitor la cea de-a doua intrebare, nu trebuie sa stam prea mult pe ganduri ca sa gasim un raspuns. Circuitul inchis al profesiei si inexistenta altei alternative pentru obtinerea unui act dat in competenta notarului public sunt cauzele care duc la practicarea acestor onorarii destul de mari.

Purtatorul de cuvant al Uniunii nationale a notarilor publici din Romania, a declarat referitor la problema liberalizarii acestei functii, urmatoarele: „La noi, liberalizarea se refera, in primul rand, la facilitarea accesului in aceasta profesie pentru stagiari si absolventi"

Suna foarte bine aceasta initiativa luata de UNNPR, dar va trebui sa urmarim care vor fi masurile luate, si ce schimbari vor produce ele, atat in viata sociala cat si in cea juridica.

Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro

Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro

                                            <<<  Inapoi la Arhiva


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 27 Iunie 2007
Autor: valip
Votati articolul "Ceata se ridica incet":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI