In cazul nostru, certificatul verde face parte dintr-o propunere legislativa pe care alesii din Senat au respins-o. Cu toate astea, procedura nu s-a incheiat. Deputatii au votul decizional si pot adopta obligativitatea certificatului verde pentru toti angajatii din sectorul public. Exista, asadar, sansa ca acest document sa fie unul necesar pentru accesul la serviciu in sectorul public.
Propunerea legislativa stipuleaza ca certificatul atesta indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii: trecerea a cel putin 10 zile de la vaccinarea cu schema completa impotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boala si incadrarea intre a 15-a si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu acest virus si rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
Ramane de vazut ce vor decide deputatii si daca presedintele va promulga propunerea. Daca acest act va fi oficializat, atunci se va aplica autoritatilor, institutiilor publice si de interes public, de utilitate publica si celorlalte unitati publice, centrale si locale, regiilor autonome, operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in cladiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. In cadrul entitatilor publice si private, obligatia prezentarii certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului, persoanelor care ocupa functii publice sau de demnitate publica, precum si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul respectivelor entitati. Vizitatorii vor avea aceleasi responsabilitati.
Pe langa toate aceste noutati, presedintele CNCD a confirmat ca certificatul verde NU este discriminatoriu.
"Articolul 53, alineatul 1 din
Constitutie arata foarte clar ca drepturile fundamentale si libertatile omului pot fi limitate si enumera conditiile in care pot fi limitate. Prima conditie de forma este ca aceste limitari trebuie sa aiba loc, citez, numai prin lege.
Ceea ce se intampla in Romania, astazi, introducerea certificatului verde, de exemplu in zona de HoReCa sau pentru accesul in institutii publice printr-un act administrativ, adica hotarare de guvern, este nelegala.
Nu uitati! CNSU a decis ca
certificatul verde Covid devine obligatoriu in Romania, asa cum noi v-am spus inca din aprilie!
Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru ca hotararile guvernului pot fi atacate doar in contencios administrativ, nu este de competenta Curtii Constitutionale.
Marea problema este ca, in acest moment, Romania nu are o procedura rapida de solutionare a acestor plangeri, asa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului sa adopte o astfel de procedura.
Pe fond, insa, articolul 53, alineatul 1 din Constitutie spune ca statul poate limita drepturi fundamentale si libertati cu scopul de a proteja sanatatea publica. Statul, cand adopta astfel de masuri, isi indeplineste o obligatie pozitiva constitutionala, ia masuri prin care protejeaza viata oamenilor. Iar daca le ia cu acest scop si respectand anumite reguli de proportionalitate, aceste masuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstitutionale", a spus Csaba Asztalos.