O persoanajuridica rezidenta -cu un capital de 400.000 ron are ca asociati 2 persoane juridice :
1. O persoana juridica rezidenta -cu un procent de 5% din capitalul social
2. O persoana juridica nerezidenta- cu diferenta de 95% din captalul social.
Persoana juridica nerezidenta -se afla in lichidare in tara respectiva si ,ca urmare, lichidatorul acesteia scoate la vanzare, prin licitatie, partile sociale din societatea. Asociatul va cumpara respectivele parti sociale( cele 95 % din capitalul social) cu aprox 100.000 ron.
Cum vor inregistra in contabilitate aceasta operatiune cele 2 societati rezidente si ce implicatii fiscale sunt?
Raspuns:
Schimbarea structurii asociatilor din cadrul societatii nu presupune efectuarea vreunei inregistrari contabile ci doar inscrierea modificarii efectuate in registrul asociatilor tinut de societate potrivit legii societatilor comerciale 31/1990.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor realizate de catre asociatul persoana juridica nerezidenta urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 115 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal potrivit carora veniturile unei persoane juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare (partile sociale detinute in cadrul societatii comerciale), detinute intr-o persoana juridica romana sunt supuse impozitului pe profit reglementat in cadrul Titlului II din Codul fiscal.
Astfel, potrivit art. 30. alin.(1) din Codul fiscal persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.
Potrivit prevederilor pct. 89 indice 1 din Normele de aplicare ale art. 30 castigurile din vanzarea-cesionarea de titluri de participare se determina ca diferenta intre veniturile realizate din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare si costul de achizitie al acestora, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii unor astfel de titluri de participare.
Alin. (3) al art. 30 din Codul fiscal instituie obligatia de plata a impozitului in sarcina persoanei juridice care cesioneaza partile sociale cu exceptia situatiei in care cesiunea se faca catre o persoana juridica romana sau o persoana juridica straina care are un sediu permanent inregistrat fiscal in Romania la momentul tranzactiei, cand obligatiile revin acestora din urma. Asadar obligatia de plata ar fi revenit asociatului persoana juridica romana care a dobandit partile sociale daca potrivit regulilor mentionate mai sus societatea nerezidenta ar fi obtinut venit in urma operatiunii de cesiune.
In situatia existentei unei obligatii de plata de natura celei de mai sus este necesar a fi analizata si conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta a persoanei juridice cedente. In temeiul art. 118 din Codul fiscal prevederile acestuia se coroboreaza cu cele ale conventiilor desigur in masura in care nerezidentul care realizeaza venitul din cesiunea partilor sociale prezinta un certificat de rezidenta fiscala. In aceste conditii vor fi analizate prevederile conventiei referitoare la castigurile din capital (de regula art. 13 sau 14) pentru a analiza daca statul de sursa, respectiv Romania, impoziteaza sau nu aceste venituri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<