Intrebare: Intrebare: Un contract de cesiune de actiuni incheiat intre doi actionari la un SA este anulat la prima instanta, existand calea de atac a apelului si recursului. Beneficiarul sentintei, ajuns majoritar poate vota cu intregul pachet de actiuni la o AGA de alegere a unui nou CA al societatii? Tin sa precizez, ca o regula, Comunicarea Sentintei Judecatoriei va fi trimisa partilor in minim o luna, in acest timp se poate uza de un certificat de grefa care certifica Hotararea instantei?
Raspuns: Anularea contractului de cesiune presupune practic revenirea la structura anterioara deoarece se considera ca nu a intervenit contractul de cesiune. Deciziile Tribunalului in litigiile comerciale sunt, de regula, executorii astfel incat dupa pronuntarea hotararii se poate obtine un certificat de grefa care sa confirme situatia legala si structura societatii la data intrunirii Adunarii Generale a Asociatilor.
Conform art. 101 alin.1 din Legea nr. 31/1990 modificata si republicata, orice actiune platita da dreptul la un vot in adunarea generala, daca prin actul constitutiv nu s-a prevazut altfel. Deoarece nu cunoastem exact prevederile actului constitutiv al societatii in cauza si nici structura societatii, presupunem ca nu exista prevederi contrare astfel incat se aplica prevederile articolului mentionat. Cu toate acestea, pentru ca hotararile AGA sa fie valide, vor fi respectate prevederile art. 112 din Legea nr. 31/1990 modificata. Astfel, conform art. 112 “Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Actul constitutiv poate prevedea cerinte mai ridicate de cvorum si majoritate.”
In situatia in care adunarea generala este extraordinara (dar nu credem ca este cazul), vor trebui respectate dispozitiile art. 115 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 modificata care precizeaza ca ”pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.”
Cat priveste dreptul de vot, art. 120 din Legea nr. 31/1990 modificata clarifica situatia votului dupa cum urmeaza: “Actionarii exercita dreptul lor de vot in adunarea generala, proportional cu numarul actiunilor pe care le poseda, cu exceptia prevazuta la art. 101 alin. (2).” Alegerea membrilor consiliului de adminstratie revine adunarii generale conform art. 111 alin.2 pct b din Legea nr.31/1990 modificata, iar daca exista un actionar majoritar, acesta isi exercita dreptul de vot conform dispozitiilor legale mentionate. Trebuie avut totusi in vedere sa nu se exercite un abuz de majoritate, abuz care in practica a fost sanctionat de instantele de judecata. Astfel, hotararile care se iau trebuie sa fie in interesul societatii, iar alegerea noului consiliu de administratie consideram ca se impune datorita situatiei in care se afla societatea, insa alegerea noilor membrii trebuie sa fie absolut necesara si in interesul actual al societatii.
Pe de alta parte, Certificatul de grefa este necesar si pentru efectuarea inregistrarilor in Registrul Comertului deoarece modificarile intervenite trebuie sa fie inregistrate si in Registrul Comertului.
As vrea sa va atentionam asupra unui aspect: hotararile instantei de la sectia comerciala a Tribunalului, hotarari date in litigii comerciale, sunt executorii, iar noi am tratat problema in acest mod. Nu stiu de ce dumneavoastra ati afirmat ca sentinta a fost data de Judecatorie, deoarece anularea unui contract de cesiune parti sociale este de competenta tribunalului, sectia comerciala. Daca prin absurd ati solutionat in fond litigiul la Judecatorie va rog sa ne comunicati pentru a revizui acest raspuns.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<