Codul Fiscal prevede scutiri de la plata impozitului pe venit pentru unii contribuabili, in anumite conditii.
De-a lungul anului trecut si anul acesta au existat mai multe dezbateri si opinii in spatiul public privind scutirea de la plata impozitului pe venit pentru o anumita categorie de angajati, insa decidentii politici au gasit de fiecare data explicatia care sa calmeze spiritele.
In continuare, analizam pe scurt cine beneficiaza de scutirea platii impozitului pe venit conform prevederilor Codului Fiscal.
Articolul 60 din Codul Fiscal stabileste ca:
1. Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru urmatoarele:
Citeste si:
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica, in cazul acestor persoane, pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative.
Atentie! Cetatenii au obligatia de a depune, dupa caz, documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat la organul fiscal competent sau la angajator pentru a beneficia de scutire.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
2. Persoanele care lucreaza in domeniul IT (creare de programe pentru calculator) beneficiaza de scutirea platii impozitului pe venit, conform Ordinului nr. 409/4020/737/703/2017. In cazul de fata, nu este necesar avizul institutiilor emitente ale actului normativ mentionat anterior.
3. Persoanele care desfasoara activitati in domeniul cercetare-dezvoltare beneficiaza de scutirea la plata impozitului pe venit. Conform OG nr. 57/2002:
4. Persoanele care lucreaza sezonier beneficiaza de scutirea platii impozitului pe venit, in baza unui contract individual de munca, incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice care desfasoara activitati sezoniere, corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
Scutirea se aplica si in cazul in care persoana fizica desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial de lucru, atata timp cat este respectat caracterul sezonier al activitatii pentru care se presteaza munca.
Reaminitim faptul ca la inceputul anului curent impozitul pe venit a scazut la 10% (cota unica), fata de 16% in 2017.
S-ar putea sa te intereseze si: Codul fiscal modificat 2018: Iata principalele masuri!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri