Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca termenul de retinere ar trebui sa fie prelungit la 48 sau 72 de ore, la fel ca in alte state ale Uniunii Europene.
"In majoritatea tarilor din Europa durata retinerii este de 48 sau 72 de ore. Sunt situatii in care nu poti, in 24 de ore, sa faci perchezitiile, sa iei declaratiile, sa te prezinti si la judecatori", a spus Kovesi, care a opinat ca si unele prevederi din Constitutia Romaniei ar trebui modificate:
"Sunt situatii care, potrivit dispozitiilor din Constitutie, reglementeaza prezumtia dobandirii licite. Exemplu: daca o anumita persoane detine cinci imobile si raportez la veniturile pe care le realizeaza, ca procuror trebuie sa dovedesc ca nu a avut niciodata suficienti bani pentru a achizitiona acele imobile.
Pentru ca in Constitutia Romaniei toate bunurile pe care o persoana le detine sunt prezumate ca ar fi fost dobandite licit, atunci procurorul trebuie sa dovedeasca ca nu este asa (...) In alte state ale UE nu exista aceasta prezumtie prevazuta in Constitutie. In Anglia, o persoana trebuie sa dovedeasca ca a avut suficiente venituri pentru a-si achizitiona imobile", a declarat Kovesi.
Procurorul general al Romaniei a precizat ca nu cere aceste modificari "doar de dragul de a solicita modificari": "De multe ori cand se vorbeste de eficienta activitatii procurorilor se dau exemple din alte state, se face trimitere la alte state. Si atunci sigur ca ne dorim si noi sa avem aceleasi instrumente ca si colegii din Europa pentru a avea eficienta".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<