Laura Codruta Kovesi a fost pusa sub control judiciar de catre Sectia Speciala infiintata din dorinta lui Tudorel Toader, conform informatiilor publicate de Agerpres vineri seara. In plus, fosta sefa a DNA si candidata Romaniei pentru sefia EPPO nu are voie sa comunice cu presa.
Fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi a fost plasata, joi, sub control judiciar de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa in legatura cu aducerea in tara a fostului director FNI Nicolae Popa, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Dosarul a fost deschis in decembrie 2018, in urma unei sesizari depuse de fostul deputat Sebastian Ghita. Acesta a fugit in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata in mai multe dosare de coruptie. Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.
Procurorii SIIJ sustin ca Laura Codruta Kovesi ar fi pretins si primit, in cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghita in legatura cu extradarea fostului director al FNI Nicolae Popa.
"Din probele administrate pana in prezent in aceasta cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt - in cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins si primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vatamata (Sebastian Ghita - n.r.) in legatura cu indeplinirea unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, acte constand in extradarea unei persoane condamnate, care fusese localizata in Indonezia - Jakarta. (...) In perioada 2010 - aprilie 2011, aflandu-se in exercitarea functiei de procuror general, Laura Codruta Kovesi ar fi implicat institutia pe care o conducea in procedura extradarii lui Nicolae Popa, cu incalcarea dispozitiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementeaza competenta autoritatilor centrale romane in materie penala, a dispozitiilor art. 70 si urmatoarele din Legea 304/2004, care reglementeaza organizarea si atributiile Ministerului Public, si ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligatia sa asigure aducerea in tara a lui Nicolae Popa si care faceau parte din Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul IGPR, precum si a unei persoane care facea parte din cadrele active ale SRI", arata SIIJ.
Procurorii mai sustineau ca, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate intr-un dosar penal instrumentat de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, Laura Codruta Kovesi a fost audiata, in calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat in mod nereal ca relatia pe care a avut-o cu Sebastian Ghita a fost una pur institutionala, negand existenta unei relatii private, desi aceasta relatie ar fi constituit o imprejurare esentiala pentru cauza penala.
"In acest moment am interdictie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astazi citata. In acest moment nu am voie sa va spun absolut nimic cu privire la ce s-a intamplat astazi aici si nici cu privire la acest dosar. Mi s-a interzis de catre procurorul de caz sa mai vorbesc cu presa despre acest dosar. Cred ca este o masura de a inchide gura, de a nu mai spune ce se intampla, o masura de a ne hartui in continuare pe toi cei din sistemul judiciar care ne-am facut treaba", a declarat Kovesi.
Ea a spus ca este intr-o procedura internationala din care a iesit prima.
"Probabil ca disperarea unora ca voi ocupa acea functie a ajuns la anumite cote si, din acest motiv, eu nu mai am voie sa vorbesc", a sustinut fosta sefa DNA.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"Am o cariera profesionala de aproape 24 de ani ca procuror, niciodata nu am fost cercetata discuplinar. In mod cu totul ciudat, intr-un an de zile, am reusit sa am patru actiuni discilinare, sa fiu cercetata in peste 40 de actiuni ale Inspectiei Judiciare, sa fie peste 18 dosare in care sunt implicata si toate aceste lcururi sei ntampla ca urmare a faptului ca mi-am facut treaba. Nu sunt singura care sunt supusa acestor hartuiri, sunt si alti procurori din DNA care au astfel de actiuni", a declarat Kovesi.
Intrebata daca este un razboi intre ea si procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a magistrasilor, Koves a replicat: "Nu este niciun razboi. Eu imi fac apararile. Asa cum, dupa un an si sase luni sau un an si opt luni, am dovedit ca abaterile disciplinare care au fost retinute in sarcina mea au fost simple fabulatii si nu am comis nicio incalcare a codului deontologic si nicio incalcare a unei dispoziii legale, sunt convinsa ca toate acuzatiile care se fac cu privire la persoana ma, in timp, se vor dovedi ca sunt nereale".
Ea a reluat afirmatiile conform carora este evident ca tot ce se intampla in ultima perioada de timp are legatura cu candidatura sa la postul de procuror-sef european.
"Atacurile in mod repetat, campaniile care se fac, zeci de stiri false. Probabil deranjez pe cineva prin faptul ca dorec sa ocup o functie intr-o institutie europeana, pe cei care nu-si doresc acest lucru, pe cei care sunt disperati ca procurorii si-au facut treaba, ca judecatorii si-au facut treaba, deci, toti cei care vor sa fure linistiti in aceasta tara si vor ca procurorii sa stea la birou si daca se poate sa investigheze fapte marunte, sa nu mai investigheze fapte de coruptie, sa nu mai recupereze prejudicii. Vorbesc despre toti cei care incearca sa limiteze actiunile justitiei, despre toti cei care incearca sa modifice instrumntele pe care procurorii le au pentru a investiga astfel de fapte si vorbesc despre cei care ataca justitia in mod nedrept in ultima perioada", a conchis ea.
Prima reactie a venit joi seara, in jurul orei 22, din partea Ambasadei Canadei in Romania. "Sunt ingrijorat de anuntul din seara aceasta conform caruia Laura Kovesi a fost plasata sub control judiciar de catre autoritatile romane, i s-a interzis parasirea tarii si comunicarea cu mass-media".
Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor este condusa de fostul adjunct al sefului Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Sectia pentru anchetarea magistratilor este procurorul Adina Florea, propusa de trei ori la sefia DNA de catre ministrul Justitiei si respinsa de presedintele Iohannis.
Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie si-a inceput activitatea in 23 octombrie 2018, avand competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai CSM. Sectia a preluat dosarele care ii vizeaza pe magistrati aflate in lucru la DNA si la alte unitati de Parchet, precum si dosarele solutionate. In momentul in care a devenit operationala, Sectia a primit peste 1.400 de dosare.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara, in 20 ianuarie, la Romania TV, ca va transforma in Directie Sectia de anchetare a magistratilor, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adica Augustin Lazar, impiedica structura sa functioneze.
In februarie fostul sef al CCR, Augustin Zegrean, anticipa ca este posibil ca Laura Kovesi sa fie pusa sub control judiciar sau chiar arestata, desi era convins ca va ocupa functia de procuror sef al EPPO.
"Este posibil ca Laura Codruta Kovesi sa fie impiedicata sa plece din tara, printr-o interdictie de parasire a tarii impusa in acest dosar, iar intr-o astfel de situatie "nu are decat" sa ceara amanarea procedurii la Bruxelles, pana cand isi rezolva problemele din tara", spunea Augustin Zegrean.
"Intr-o astfel de situatie sigur ca nu va sta nici Europa dupa noi pana cand ne spalam toate rufele in public si vor spune", a mai declarat Zegrean.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri