Parchetul General a anuntat luni, 5 februarie, faptul ca efectueaza o analiza jurisprudentiala si doctrinara asupra indeplinirii conditiilor legale de promovare a unui recurs in interesul legii privind institutia prescriptiei raspunderii penale.
Acest anunt vine in urma deciziei de clasare dispusa de DNA in dosarul Microsoft.
"Cu referire la aspectele invocate in mass-media privind solutia de clasare dispusa in cauza cunoscuta generic sub denumirea dosarul Microsoft, instrumentata de catre Directia Nationala Anticoruptie, Biroul de informare si relatii publice face urmatoarele precizari: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza o analiza jurisprudentiala si doctrinara asupra indeplinirii conditiilor legale de promovare a unui recurs in interesul legii privind institutia prescriptiei raspunderii penale", se arata intr-un comunicat al Parchetului General, conform Agerpres.
De curand, DNA a dispus clasarea unei parti din dosarul Microsoft, care ii privea pe fostii ministri Dan Nica, Silvia Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu, cercetati pentru abuz in serviciu. Dosarul a fost clasat deoarece faptele de care erau acuzati fostii ministrii s-au prescris.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a explicat motivele pentru care s-a dispus clasarea dosarului.
"Pentru o parte dintre fostii ministri care au fost investigati a intervenit prescriptia raspunderii penale. Modul in care s-a calculat termenul de prescriptie a fost diferit datorita practicii judiciare. Astfel, procurorul de caz care a investigat initial acest dosar a calculat termenul de prescriptie in functie de data la care s-au facut platile. Am avut plati in 2005, in 2009, in baza unui contract incheiat in 2004. Ulterior, atunci cand dosarul a fost preluat de un alt procuror, care a intocmit trei rechizitorii si a dispus masuri preventive fata de alte persoane, aceste masuri preventive au fost contestate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in 2017 a stabilit ca, in situatia in care avem o infractiune care se prelungeste in timp, cum este si in cazul nostru, termenul de prescriptie se calculeaza de la data incheierii contractului, adica anul 2004. Acest lucru nu poate fi imputat procurorului de caz. Avem o practica judiciara care a fost o perioada neunitara, dar care s-a cristalizat in 2017", afirma Kovesi pentru un post de televiziune.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Procurorul sef al DNA a recunoscut ca se poate imputa procurorului de caz faptul ca a inceput urmarirea penala pentru fostii ministri dupa ce faptele s-au prescris.
Procurorul general Augustin Lazar a sesizat, in luna septembrie 2017, Inspectia Judiciara cu privire la savarsirea de abateri disciplinare de catre Mihaiela Moraru Iorga, procurorul care a instrumentat dosarul Microsoft.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri