TITLUL II:
Dispozitii speciale
Art. 538: Eliberarea de copii de pe hotarari si de pe alte inscrisuri
(1) La cerere, grefa instantei va elibera copii de pe incheierea de sedinta, de pe hotarare sau dispozitiv sau de pe celelalte inscrisuri aflate la dosar.
(2) Copiile de pe incheierile de sedinta, de pe hotarare sau de pe dispozitiv se vor putea elibera numai dupa ce acestea au fost semnate de toti judecatorii, sub sanctiunea aplicabila grefierilor pentru infractiunea de fals.
(3) In cazul in care dezbaterile nu s-au desfasurat in sedinta publica, alte persoane decat partile nu pot dobandi copii de pe incheieri, expertize, inscrisuri sau declaratii de martori decat cu incuviintarea presedintelui. Dispozitiile art. 537 alin. (2) -(4) se aplica in mod corespunzator.
Art. 539: Incheieri pentru eliberarea unor bunuri
(1) Cererea de eliberare privind sumele de bani sau alte valori ori titluri, consemnate, precum si orice alte bunuri, pastrate la instanta ori aflate in depozitul altuia, dupa caz, in legatura cu un proces, se introduce de persoana indreptatita la instanta care a dispus acea masura.
(2) Cererea se va solutiona prin incheiere executorie, data in camera de consiliu. Partile vor fi citate daca instanta considera necesar.
(3) In incheierea de eliberare se vor arata detinatorul obligat la eliberarea bunurilor, precum si persoana indreptatita sa le primeasca.
(4) Incheierea prevazuta la alin. (3) este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea pe baza careia s-a cerut eliberarea bunului.
Art. 540: Inventarierea bunurilor minorului
(1) In vederea inventarierii bunurilor minorului pus sub tutela, instanta de tutela desemneaza de indata un delegat si dispune citarea tutorelui si a membrilor consiliului de familie, precum si a minorului care a implinit varsta de 14 ani.
(2) Inventarul va cuprinde datele de identificare a bunurilor mobile sau imobile, descrierea lor sumara, inclusiv mentiuni privind starea bunurilor si valoarea estimata a acestora, precum si indicarea inscrisurilor existente cu privire la bunuri. De asemenea, inventarul va cuprinde mentiuni privind creantele, datoriile sau alte pretentii declarate de tutore sau de membrii consiliului de familie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul initial de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile cu intrerupere fata de primul de cateva zile 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile lucratoare in continuare calendaristic vorbind 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca nu de medicul de familie ca celelalte doua.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne indrumati in urmatorul aspect: Ce document trebuie intocmit in locul condicii de prezenta, pentru salariatii mobili - in cazul societatii noastre, soferi si agenti de vanzari ? Este suficienta o planificare intocmita la inceputul fiecarei luni, cu zilele de lucru, si semnata de catre salariati ? Cum ar trebui evidentiate orele de lucru, pentru a fi in regula in cazul unui control ITM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<