Legea accelerarii proceselor in Justitie va fi supusa dezbaterii si votului plenului Senatului, in sesiunea extraordinara, fara modificari fata de varianta propusa de Ministerul Justitiei, votul din Comisia juridica fiind paritar, insa raportul fiind considerat negativ.
Senatorii Comisiei juridice nu au transat, marti dupa-amiaza, raportul la Legea accelerarii solutionarii proceselor, votul asupra proiectului propus de Ministerul Justitiei fiind paritar: cinci "pentru", cinci "impotriva".
In aceste conditii, strict procedural, legea este trimisa plenului cu raport de respingere, fara modificari.
Inaintea discutiilor, senatorii au propus amanarea dezbaterii, argumentul invocat de presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, referindu-se la "complexitatea" legii si la necesitatea ascultarii punctelor de vedere si ale reprezentantilor CSM, Parchetului General, ICCJ.
Termenul fixat de Grebla a fost pentru 23 august, in preziua plenului din sesiunea extraordinara.
Ministrul Justitiei,Catalin Predoiu, a replicat ca proiectul supus atentiei a fost in dezbatere publica sase luni de zile, asupra lui exprimandu-si opiniile toate asociatiile de magistrati, Ministerul tinand cont de unele propuneri si nefiind de acord cu altele.
Predoiu a adaugat ca o amanare pana saptamana viitoare nu ar permite dezbaterea serioasa a legii si a solicitat un termen mai scurt.
El a acuzat Comisia juridica de faptul ca blocheaza in mod repetat initiativele legislative ale Ministerului.
"Ori e respectat acest minister, ori nu e respectat. Imi pare rau sa o spun, dar la nivelul acesta nu este respectat. (...) Mi se pare nerezonabila blocarea proiectului. Nu mi s-a dat un telefon dimineata sa nu mai vin, ca nu se discuta astazi", a spus Predoiu.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Senatorii au luat in cele din urma in discutie initiativa MJ si au formulat doar cateva obiectii punctuale, in conditiile in care Legea opereaza peste 150 de modificari la numeroase articole din Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, Codul Penal, Codul Familiei, Legea privind executorii judecatoresti.
La votul asupra proiectului de lege, cinci senatori au votat "pentru", iar cinci au votat "impotriva", astfel ca initiativa va fi trimisa plenului cu raport de respingere.
Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iulie, in sedinta speciala, proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit "legea micii reforme" in justitie.
Premierul Emil Boc declara, la finalul sedintei de Guvern, ca prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizeaza instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, "chiar de la o zi la alta".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri