Seminarul dedicat practicienilor implicati in realizarea de investigatii financiare
Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI) din cadrul Ministerului Justitiei, impreuna cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia, au organizat la Baia Mare, in perioada 15 – 19 aprilie, al doilea seminar din anul 2013 dedicat practicienilor implicati in realizarea de investigatii financiare.
La reuniune au participat procurori, ofiteri de politie judiciara specializati in combaterea coruptiei, a criminalitatii organizate si in investigarea fraudelor din Maramures si judetele invecinate (Bihor, Salaj, Cluj, Satu Mare) dar si din Mehedinti si Gorj, precum si experti din cadrul Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si Directiei Generale de Finante Publice Maramures.
Reuniunea a avut un pronuntat caracter practic, participantii alcatuind 5 grupuri de lucru care au realizat pe parcursul saptamanii o investigatie simulata intr-o cauza complexa, finalizata prin formularea unui rechizitoriu.
Principalele aspecte prezentate si dezbatute au vizat urmatoarele:
1. Prezentarea generala a infractiunii de spalare a banilor: standardele internationale si abordarea romaneasca, prezenta in Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.
2. Autonomia infractiunii de spalare a banilor, consacrata prin jurisprudenta recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si avantajele aprecierii acestei infractiuni ca autonome, mai ales in cauzele cu element de extraneitate.
3. Utilizarea probelor indirecte in investigarea infractiunilor de spalare a banilor, precum si in cazul institutiei confiscarii extinse, recent introdusa in Codul penal romanesc.
4. Identificarea bunurilor provenite din infractiuni, care pot face ulterior obiectul masurilor de indisponibilizare sau confiscare, precum si utilizarea canalelor moderne de cooperare internationala, prin schimb de date si informatii intre oficiile de recuperare a creantelor sau prin intermediul retelei informale CARIN.
5. Organizarea electronica eficienta a probelor prin utilizarea sistemelor informatice (inclusiv sistemul ARIS pentru recuperarea creantelor provenite din infractiuni).
6. Mecanisme nationale si internationale de confiscare a produsului infractional (confiscarea speciala, confiscarea extinsa, confiscarea care nu este bazata pe o hotarare de condamnare).
7. Instrumente de cooperare internationala si relevanta increderii intre statul solicitat si statul solicitant.
Prezentarile in cadrul reuniunii au fost sustinute de catre expertii Institutului Basel pentru Guvernare, ai Oficiului din cadrul MJ, precum si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Reamintim ca prima reuniune de acest gen a avut loc in luna februarie, la Galati. Cele doua activitati se inscriu in cadrul proiectului “Consolidarea capacitatii autoritatilor romane de a confisca si recupera produsele infractiunii”, implementat in parteneriat cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia, in perioada 2012 -2013, si care beneficiaza de finantare in cadrul Programul de Cooperare Elvetiano - Roman, avand un buget total de 257.365 CHF (dintre care 85% este contributia Guvernului Elevetian si 15% co-finantarea asigurata de catre Ministerul Justitiei).