In timp ce Guvernul a taiat salariile la sange, magistratii au portofelele pline. Mai pline decat pana acum. Ei sunt marii castigatori ai legii unice de salarizare. Desi se temeau ca actul normativ le va reduce dramatic veniturile, la sfarsitul lunii ianuarie au rasuflati usurati, cu portofelele pline. Salariile lor au crescut substantial, dupa aplicarea noii grile de salarizare.
Salariile magistratilor au crescut cu aproximativ 20 de procente . Astfel, judecatorul cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul din Parchetul General sau cel din cadrul DNA sau DIICOT, cu vechime cuprinsa intre 10 si 15 ani, au un coeficient de salarizare cuprins intre 9 si 11, corespunzator transelor de vechime, ceea ce inseamna un salariu maxim de 7.332 de lei.
La instanta suprema , coeficientul pentru o vechime de peste 20 ani, este de peste 11%. Judecatorul cu grad de Curte de Apel si procurorul cu grad de Parchet de pe Langa Curtea de Apel primesc un coeficient de salarizare de peste 8% pentru o vechime de peste 20 ani. Judecatorul cu grad de Tribunal are coeficienti cuprinsi intre sapte si opt, tot in functie de vechime. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si procurorul general al Parchetului primesc un coeficient de aproape 12 salarii minime.
La noii coeficienti, de la 1 ianuarie, se adauga si doua sporuri, 25 de procente pentru suprasolicitare neuropsihica si 10% pentru confidentialitate. De aceste sporuri vor beneficia toti magistatii.
Salariile grefierilor au ramas neschimbate fata de ultima forma a grilei unice, astfel ca cel mai mare salariu il are prim-grefierul, grefierul-sef sectie si grefierul-sef, toti cu studii superioare. Ei primesc aproape cinci salarii minime.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Coeficientii pentru grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, gradul I (peste trei ani vechime in specialitate) sunt cuprinsi intre trei si cinci, in functie de vechime si gradatie.
Sursa: realitatea.net
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri