Seminarul european pentru practicieni in drept in domeniul drepturilor omului si a strangerii transnationale a materialului probator. Dezvoltarea unei culturi judiciare europene”
Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator de proiect, in parteneriat cu Instanta de District din Amsterdam (Olanda), Procuratura Generala din Spania, Şcoala Nationala de Formare a Judecatorilor si Procurorilor din Polonia si Academia de Drept European (ERA) organizeaza in perioada 28 - 29 noiembrie 2013, la Bucuresti, „Seminarul european pentru practicieni in drept in domeniul drepturilor omului si a strangerii transnationale a materialului probator. Dezvoltarea unei culturi judiciare europene”, finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului „Justitie Penala” 2011.
La aceasta actiune majora de cooperare judiciara internationala in materie penala participa 120 de judecatori si procurori din toate Statele Membre ale Uniunii Europene, evenimentul bucurandu-se si de participarea specialistilor romani cu competente in domeniu : reprezentanti ai directiei de specialitate din Ministerul Justitiei cu atributii in domeniul cooperarii judiciare, judecatori de la nivelul curtilor de apel si al tribunalelor, procurori din cadrul structurilor DIICOT, reprezentanti CSM, reprezentanti ai comisiilor juridice si pentru afaceri europene din cadrul Senatului si Camerei Deputatilor, etc.
Seminarul a inceput si se finalizeaza cu sesiuni plenare, la care vor participa toti invitatii. Sunt organizate, in fiecare din cele doua zile ale evenimentului, cate cinci ateliere de lucru, in care invitatii participa, in functie de optiuni.
In cadrul sesiunii plenare, experti romani si straini de renume international abordeaza subiecte precum increderea reciproca in procesul de colectare a materialului probator, tehnici moderne de investigare, rolul avut de Eurojust in colectarea materialului probator, evolutii recente si provocari in ceea ce priveste consolidarea drepturilor procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<