Seminarul european pentru practicieni in drept in domeniul drepturilor omului si a strangerii transnationale a materialului probator. Dezvoltarea unei culturi judiciare europene”
Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator de proiect, in parteneriat cu Instanta de District din Amsterdam (Olanda), Procuratura Generala din Spania, Şcoala Nationala de Formare a Judecatorilor si Procurorilor din Polonia si Academia de Drept European (ERA) organizeaza in perioada 28 - 29 noiembrie 2013, la Bucuresti, „Seminarul european pentru practicieni in drept in domeniul drepturilor omului si a strangerii transnationale a materialului probator. Dezvoltarea unei culturi judiciare europene”, finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului „Justitie Penala” 2011.
La aceasta actiune majora de cooperare judiciara internationala in materie penala participa 120 de judecatori si procurori din toate Statele Membre ale Uniunii Europene, evenimentul bucurandu-se si de participarea specialistilor romani cu competente in domeniu : reprezentanti ai directiei de specialitate din Ministerul Justitiei cu atributii in domeniul cooperarii judiciare, judecatori de la nivelul curtilor de apel si al tribunalelor, procurori din cadrul structurilor DIICOT, reprezentanti CSM, reprezentanti ai comisiilor juridice si pentru afaceri europene din cadrul Senatului si Camerei Deputatilor, etc.
Seminarul a inceput si se finalizeaza cu sesiuni plenare, la care vor participa toti invitatii. Sunt organizate, in fiecare din cele doua zile ale evenimentului, cate cinci ateliere de lucru, in care invitatii participa, in functie de optiuni.
In cadrul sesiunii plenare, experti romani si straini de renume international abordeaza subiecte precum increderea reciproca in procesul de colectare a materialului probator, tehnici moderne de investigare, rolul avut de Eurojust in colectarea materialului probator, evolutii recente si provocari in ceea ce priveste consolidarea drepturilor procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<