Inchisoarea la domiciliu nu va mai fi aplicata, dupa respingerea definitiva a proiectului nr. 456/2017.
Proiectul de lege prin care erau instituite masuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate a fost respins definitiv, asadar inchisoarea la domiciliu nu va mai fi posibila. Initiativa a apartinut mai multor senatori si deputati PNL. Propunerea a fost sustinuta de Guvernul Romaniei, condus la acea vreme de Sorin Grindeanu.
Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate (precum inchisoarea la domiciliu) sunt masuri de natura judiciara, dispuse prin hotarare de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.
Conform proiectului de lege, inchisoarea la penitenciar putea fi inlocuita cu:
Atentie! A fost respins Pl-x nr. 456/2017, insa aceeasi propunere a fost facuta si sustinuta de Alina Gorghiu intr-o forma usor diferita. Senatul l-a adoptat prin vot telefonic, dar Camera Deputatilor l-a respins dupa ce mai multi oameni au protestat public fata de instituirea unei astfel de masuri. Detalii suplimentare gasiti AICI, unde puteti consulta si lista votului.
Proiectul de lege mentionat prevedea ca masurile alternative nu puteai fi dispuse pentru detinutii care au savarsit abateri disciplinare, asadar se putea iesi din inchisoare in eventualitatea in care actul era publicat in Monitorul Oficial.
Art. 3 din propunere stipula urmatoarele:
(1) Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate poate dispune prin hotarare una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, cu aplicarea procedurii prevazute la art. 8 din prezenta lege.
(2) Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Mai mult, executarea pedepsei la domiciliu se putea face si fara bratara electronica.
Aplicarea oricareia dintre masurile alternative a pedepsei nu influenta calculul fractiei minime obligatorii prevazuta de art.100 din Codul de procedura penala pentru declansarea procedurii de liberare conditionata asa cum este ea reglementata de Codul de procedura penala cu luarea in calcul a drepturilor persoanei private de libertate prevazute de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acum, insa, o astfel de masura nu va mai fi posibila. Cine este condamnat definitiv la inchisoare, merge la penitenciar.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri