SCRISOARE DESCHISA ADRESATA MEMBRILOR CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII
Fata de declaratiile recente ale unuia dintre membrii actualului C.S.M. - domnul procuror Dan Chiujdea - prin care domnia sa isi anunta public candidatura pentru un nou mandat in viitorul Consiliu, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (U.N.J.R.) face un apel public catre membrii actualului C.S.M. sa trateze cu multa responsabilitate alegerile din acest an, interpretand dispozitiile legale atat in litera cat si in spiritul legii.
Potrivit art. 51 alin.1 din Lg. 317/2004, durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Acest text este in vigoare, nu a fost contestat niciodata si nu a fost declarat neconstitutional, fiind pe deplin aplicabil si membrilor actuali ai Consiliului Superior al Magistraturii.
U.N.J.R reaminteste membrilor actualului C.S.M. ca in cuprinsul celui mai recent raport de tara al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare se mentioneaza expres obligatia Consiliului de a respecta dispozitiile legale in materie de eligibilitate a candidatilor in cadrul alegerilor pentru viitorul Consiliu, in vederea asigurarii 'transferului' acestei functii de conducere a destinelor justitiei romane.
Consecventa fata de principiile pe care insisi membrii actualului C.S.M. le-au enuntat pe parcursul celor 6 ani de mandat ar impune evitarea unei interpretari fortate si impotriva spiritului legii a dispozitiilor legale in materia alegerilor, prin depunerea unei noi candidaturi de catre membrii actuali. Tocmai aceasta situatie, impreuna cu nedeclararea eligibila a tuturor locurilor din Consiliu, sunt vizate de raportul de tara al Comisiei Europene prin referirea explicita la necesitatea respectarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii a dispozitiilor legale in materie de eligibilitate a candidatilor. Declaratiile publice facute de catre presedintele C.S.M. pe marginea raportului CE, in sensul ca nu stie la ce se refera aceasta mentiune sunt surprinzatoare, fata de mentionarea expresa in cuprinsul raportului a obligatiei Consiliului (implicit, a membrilor consiliului) de a respecta dispozitiile legale in materie de eligibilitate a candidatilor in cadrul alegerilor.
Limitarea ca numar si ca durata a mandatelor membrilor consiliilor judiciare, recomandare formulata in cuprinsul Avizului nr.10(2007) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (punctul 34) are drept scop eliminarea pericolului de pierdere a contactului cu functia de magistrat si, implicit, a caracterului reprezentativ pentru sistem al membrului consiliului.
Chiar daca prevederile din acest Aviz al C.C.J.E. sunt norme de recomandare ce nu obliga judecatorii si statele din punct de vedere juridic, ele au fost preluate in legislatia nationala, iar judecatorii si procurorii sunt primii chemati sa inteleaga ratiunea lor si sa le respecte. O altfel de atitudine a judecatorilor si procurorilor, ca si corp profesional, sau ca reprezentanti ai unei puteri in stat ar lipsi de legitimitate solicitarile acestora de respectare a principiilor de drept de catre reprezentantii puterii politice - executive sau legislative -, cu consecinta decredibilizarii sistemului si afectarii imaginii magistratilor.
Invocarea reglementarilor internationale nu poate fi facuta doar atunci cand sunt taiate drepturile salariale sau pensiile.
Reglementarile internationale, chiar daca au caracter de recomandare, trebuie respectate in orice situatie, fie ea convenabila sau mai putin convenabila, aceasta fiind pozitia corecta, onesta si lipsita de duplicitate a fiecarui magistrat, cu atat mai mult a unui membru C.S.M..
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Onoarea si demnitatea unui magistrat, deci si a unui membru C.S.M., presupune ca acesta sa aiba aceeasi pozitie fata de reglementarile internationale si nu sa le invoce atunci cand ii sunt favorabile si sa le ignore atunci cand nu-i sunt favorabile, asa cum se intampla acum cu situatia noilor candidaturi ale unor vechi membri C.S.M..
U.N.J.R. considera ca argumentele de natura lingvistica (interpretarea termenilor de 'innoire'- al doilea mandat sau 'reinnoire'- al treilea mandat) sau juridica (aplicarea legii in timp) invocate pentru justificarea unei noi candidaturi a actualilor membri in viitorul C.S.M. trebuie folosite cu maxima responsabilitate, pentru a diminua riscurile de a pune in discutie increderea publicului in sistemul judiciar, in conditiile in care ele sunt lansate in spatiul public de magistrati care fac parte din actualul Consiliul Superior al Magistraturii.
U.N.J.R. reaminteste membrilor actualului CSM ca judecatorii si procurorii au datoria de a respecta ratiunea si spiritul legii si de a o interpreta cu buna-credinta, aceste calitati fiind esentiale si definitorii pentru profesia de magistrat.
Interdictia de a candida pentru un nou mandat instituita in legea in vigoare nu tine de continutul mandatului de membru CSM, ci este un element extrinsec ce vizeaza procedura alegerilor, astfel ca se aplica si membrilor actualului Consiliul, chiar daca au fost alesi anterior intrarii in vigoare a legii noi. In consecinta, argumentul neaplicarii imediate a dispozitiilor din noua lege pentru membrii actualului C.S.M. pe motiv ca acestia au fost alesi in baza dispozitiilor legii vechi nu poate fi retinut.
U.N.J.R. isi exprima convingerea ca experienta actualilor membri ai Consiliului acumulata pe durata mandatului de 6 ani ii va ajuta sa promoveze in continuare, cu si mai multa determinare si eficienta, proiectele lor din postura de judecatori sau procurori activi in sistem. Revenirea la postura de judecatori sau procurori activi in sistem va asigura actualilor membri ai Consiliului cel mai corect feedback asupra masurii in care au reusit sa contribuie la imbunatatirea sistemului judiciar si la consolidarea statutului magistratului.
Independent de orice argument de interpretare, depunerea candidaturilor de catre actualii membri ai Consiliului, contestata puternic chiar din interiorul sistemului, risca sa lipseasca de credibilitate sistemul judiciar in general si institutia Consiliului in special, care ar putea pierde caracterul sau reprezentativ pentru sistem.
Maturitatea si experienta actualilor membri ai Consiliului le va permite cu siguranta sa discearna corect intre interpretarile fundamental opuse ale chestiunilor puse in discutie cu privire la eligibilitatea candidaturilor si a numarului locurilor din Consiliu, in scopul promovarii imaginii unui sistem judiciar capabil sa faca fata provocarilor din interior.
CONSILIUL DIRECTOR AL UNJR - Judecator Natalia Roman- presedinte
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri