Plenul Senatului a amanat pentru saptamana viitoare luarea unei decizii in ceea ce priveste revalidarea membrilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia Juridica nu s-a putut intruni pentru redactarea unui raport, au explicat senatorii.
Tergiversarea acestei probleme nu este vazuta cu ochi buni de reprezentantii Ministerului Justitiei, care au subliniat nou necesitatea punerii in executare a dispozitivului Curtii Constitutionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii. Ministerul Justitiei a precizat ca orice intarziere in validarea magistratilor legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii aduce deservicii Justitiei si poate prejudicia Raportul de tara pe Justitie si prin aceasta aduce atingere intereselor Romaniei in concertul european.
„Curtea Constitutionala a statuat ca retroactivitatea legii priveste modificarea unei situatii pentru trecut, iar nu reglementarea diferita a unei situatii juridice pentru viitor, astfel ca doar opt din cei 11 judecatori si procurori alesi in noul CSM pot fi validati de catre Senat.
Curtea subliniaza faptul ca avand in vedere imperativul constitutional referitor la organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, pana la reluarea si finalizarea alegerilor pentru cele trei demnitati (judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea) ce au atras viciul de neconstitutionalitate, Senatul are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii”, s-a precizat intr-un comunicat al Curtii Constitutionale, remis pe 3 februarie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<