Intrebare: Am savarsit infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, avand o imbibatie alcoolica de peste 0,8 gr/litru de alcool pur in sange. La urmarirea penala mi-am recunoscut fapta. Ce mai trebuie sa fac pentru a obtine o pedeapsa minima?
Raspuns: In temeiul art. 320'' Cod procedura Penala, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptei retinute in sarcina sa prin actul de sesisare, solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, nu solicita administrarea de noi probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra chiar la primul termen.
Pentru acest motiv puteti beneficia de o reducere cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege.
De asemenea, la primul termen puteti prezenta inscrisuri in circumstantiere, respectiv:
• dovada ca nu aveti antecedente penale – fisa de cazier
• caracterizare de la locul de munca
• dovada ca sunteti incadrat in munca
• dovada ca aveti copii in intretinere (copii acte de stare civila)
Instanta va lua in considerare imprejurarile care pot constitui circumstante atenuante, respectiv conduita buna, atitudinea dumneavoastra (art. 74 Cod Penal) si va reduce pedeapsa sub minimul special, iar potrivit art. 81 din Codul Penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Instanta poate cobori durata pedepsei la 4 luni si sa dispuna suspendarea executarii pedepsei stabilind un termen de incercare.