Conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti isi exprima convingerea ca justitia romana are deplina capacitate de a stabili adevarul, se arata intr-un comunicat al institutiei referitor la recentele actiuni ale Parchetului fata de membrii din conducerea CCIB, remis joi Agerpres.
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti, Sorin-Petre Dimitriu, care este si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost retinut, marti, pentru cateva ore, de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata, trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Alaturi de el au mai fost retinuti si Gabriel-Dan Mihut, director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, si Gabriela Dumitriu, consilier al presedintelui CCI Bucuresti.
Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada iunie 2010 - martie 2012, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Dimitriu, in asociere cu alte persoane cu functii de conducere in cadrul aceleiasi institutii, intre care Mihut Gabriel-Dan, director general al CCIB si Dumitriu Gabriela, consilier al presedintelui CCIB, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani.
Instanta a decis ulterior anchetarea in libertate a persoanelor urmarite.
"Pana in prezent s-a stabilit ca sumele retinute nejustificat totalizeaza peste 300.000 lei.
În cazul a trei dintre salariatii care au solicitat plata integrala a drepturilor banesti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de munca, fara a invoca un motiv plauzibil", sustin procurorii anticoruptie.
In acest context, conducerea Camerei bucurestene respinge acuzatiile si afirma ca va face precizarile necesare in legatura cu aceasta cauza dupa pronuntarea magistratilor in calea de atac.
'In scopul unei corecte informari a opiniei publice in legatura cu actiunile Parchetului fata de membri ai conducerii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, subliniem faptul ca in conditiile in care procedurile judiciare - aflate in faza incipienta - nu sunt finalizate printr-o solutie definitiva, se aplica principiul general valabil al prezumtiei de nevinovatie, ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului', se mentioneaza in comunicatul CCIB.AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<