Regulament privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Capitolul I
Dispozitii generale
Art. 1.- (1) Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Curtea de Arbitraj, este o institutie permanenta de arbitraj, neguvernamentala, fara personalitate juridica, independenta in exercitarea atributiilor ce ii revin, organizata si functionand in conformitate cu prezentul Regulament.
(2) Sediul Curtii de Arbitraj este in Bucuresti, bulevardul Octavian Goga nr. 2, sector 3.
Art. 2.- Curtea de Arbitraj are misiunea de a promova, in Romania, arbitrajul comercial intern si international precum si alte cai alternative de solutionare a litigiilor.
Capitolul II
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII 250 Modele Fise de Post Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII Cartea verde a contabilitatii
Atributii
Art. 3.- (1) Principala atributie a Curtii de Arbitraj consta in organizarea si administrarea solutionarii pe calea arbitrajului a unor litigii comerciale interne sau internationale, daca partile au incheiat in acest sens o conventie arbitrala scrisa.
(2) Organizarea si solutionarea litigiului arbitral sunt stabilite prin Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj (RPA-CAB).
Art. 4.- Curtea de Arbitraj mai are urmatoarele atributii:
a) asista partile, la cererea lor, in organizarea arbitrajului ad hoc;
b) elaboreaza modele de conventii arbitrale si le asigura difuzarea in cercurile economice; prezinta, in aceste cercuri, avantajele arbitrajului comercial;
c) dezbate in cadrul Curtii de Arbitraj sau in colaborare cu comisiile de arbitraj ale camerelor de comert si industrie din tara, aspectele de drept mai deosebite ivite in practica arbitrala, precum si problematica generala a arbitrajului comercial intern si international;
d) colaboreaza cu celelalte comisii de arbitraj ale camerelor de comert si industrie din tara, in special prin schimbul de liste de arbitri si de experienta, precum si pentru desfasurarea unor actiuni comune de promovare a arbitrajului comercial;
e) tine evidenta practicii arbitrale; intocmeste culegeri de practica arbitrala; asigura documentarea in domeniul arbitrajului comercial intern si international;
f) face propuneri privind imbunatatirea organizarii si desfasurarii arbitrajului comercial;
g) colaboreaza cu alte institutii permanente de arbitraj din strainatate si urmareste evolutia arbitrajului pe plan mondial;
h) indeplineste orice alte atributii ce ii sunt conferite prin prezentul Regulament si prin Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj.
Capitolul III
Organizare si functionare
Art. 5.- (1) Curtea de Arbitraj se compune din 35-40 arbitri, numiti de Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei la propunerea presedintelui in functiune al Curtii de Arbitraj, pe timp de 3 ani, dintre persoanele care indeplinesc conditiile prevazute de Regulile de procedura arbitrala.
(2) Peste acest numar, dar fara a depasi jumatate din el, in lista de arbitri pot fi inscrisi, in conditiile alineatului 1, si persoane care figureaza pe listele de arbitri ale unor institutii permanente de arbitraj din strainatate.
(3) Inscrierea in lista de arbitri se face cu acordul scris al persoanelor in cauza.
(4) Partile sunt libere ca, prin conventia arbitrala, sa numeasca arbitri intr-un litigiu determinat, si persoane neinscrise pe lista de arbitri care, prin competenta si probitate, se bucura de increderea lor.
Art. 6.- (1) Curtea de Arbitraj este condusa de un colegiu compus din: presedinte, vicepresedinte si 3 membri. Colegiul Curtii de Arbitraj este numit de catre Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dintre arbitrii inscrisi pe lista. Cei 3 membri sunt propusi de presedintele Curtii de Arbitraj.
(2) Colegiul ia hotarari cu majoritatea absoluta a membrilor ce il compun.
(3) Colegiul are urmatoarele atributii principale:
a) asigura conducerea generala a Curtii de Arbitraj;
b) aproba Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj;
c) propune, daca este cazul, modificarea Regulamentului de organizare si functionare al Curtii de Arbitraj, precum si a Normelor privind taxele arbitrale si cheltuielile arbitrale;
d) organizeaza intocmirea de culegeri de jurisprudenta a Curtii de Arbitraj si avizeaza publicarea acestora; asigura procurarea de documentatie straina, indeosebi reglementari referitoare la arbitrajul comercial;
e) stabileste atributiile secretariatului Curtii de Arbitraj.
Art. 7.- (1) Presedintele Curtii de Arbitraj are conducerea curenta a acestei Curti si o reprezinta in relatiile interne si internationale. De asemenea, presedintele exercita atributiile referitoare la organizarea si administrarea litigiului arbitral, prevazute in Regulile de procedura arbitrala.
(2) Vicepresedintele ajuta presedintele in indeplinirea atributiilor sale si este inlocuitorul de drept al acestuia.
(3) Presedintele si vicepresedintele pot fi alesi arbitri sau supraarbitri in tribunalul arbitral.
Art. 8.- (1) Totalitatea arbitrilor inscrisi in lista de arbitri constituie plenul Curtii de Arbitraj.
(2) Plenul Curtii de Arbitraj dezbate informarile colegiului acestei Curti cu privire la activitatea desfasurata, discuta probleme de drept mai deosebite ivite in activitatea Curtii de Arbitraj si examineaza propunerile privind reglementarile referitoare la arbitrajul comercial.
Art. 9.- (1) Curtea de Arbitraj are un secretariat compus din asistenti arbitrali si alti salariati incadrati de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la propunerea presedintelui Curtii.
(2) Secretariatul functioneaza pe baza unui Regulament aprobat de Colegiul Curtii de Arbitraj.
(3) Asistentul arbitral este incadrat in functia de consilier juridic.
(4) Denumirea de „asistent arbitral” va fi folosita in continuare in desfasurarea activitatii Curtii de Arbitraj.
(5) Actualii asistenti arbitrali se angajeaza in functia de consilier juridic pe data incadrarii lor ca „asistent arbitral”.
Art. 10.- (1) Solutionarea litigiului apartine exclusiv tribunalului arbitral.
In intelesul prezentului Regulament, tribunalul arbitral este arbitrul unic sau, dupa caz, totalitatea arbitrilor investiti de parti prin conventia arbitrala ori in conformitate cu Regulile de procedura arbitrala sa solutioneze un litigiu determinat si sa pronunte o hotarare definitiva si obligatorie pentru ele.
(2) Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Curtea de Arbitraj se vor abtine ca, prin organizarea si administrarea arbitrajului, sa intervina in solutionarea litigiului sau sa influenteze in vreun fel tribunalul arbitral.
Art. 11.- Numirea arbitrilor intr-un litigiu determinat si constituirea tribunalului arbitral se efectueaza in conformitate cu prevederile Regulilor de procedura arbitrala.
Capitolul IV
Resurse
Art. 12.- (1) Resursele Curtii de Arbitraj se asigura din taxele arbitrale incasate pentru serviciile prestate.
(2) Taxele arbitrale sunt stabilite prin Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale, aprobate de Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
(3) Taxele arbitrale sunt destinate suportarii cheltuielilor legate de activitatea de organizare, desfasurare si solutionare a litigiilor, inclusiv de secretariat, platii onorariilor arbitrilor si documentarii acestora, precum si suportarii altor cheltuieli necesare functionarii Curtii de Arbitraj.
Art. 13.- Camera de Comert si Industrie a Romaniei va asigura spatiul si conditiile materiale corespunzatoare desfasurarii activitatii Curtii de Arbitraj.
Capitolul V
Dispozitii comune si finale
Art. 14.- Curtea de Arbitraj , tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului potrivit Regulilor de procedura arbitrala.
Art. 15.- Partile nu pot deroga de la prevederile prezentului Regulament decat in limitele prevazute de acesta sau cu acceptarea prealabila a Curtii de Arbitraj, data de la caz la caz.
Art. 16.- Prezentul Regulament a fost aprobat de Adunarea Generala a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in sedinta din 30 iunie 1999 si intra in vigoare pe data de 1 ianuarie 2000.
Art. 17.- Secretariatul Curtii de Arbitraj va asigura publicarea, precum si comunicarea catre cei interesati a prezentului Regulament, a Regulilor de procedura arbitrala, a Normelor privind taxele si cheltuielile arbitrale si a listei de arbitri.
Sursa: Curtea de Arbitraj Comercial International
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE