Conform noii legi a organizarii judiciare, procurorii care-si incheie activitatea la DNA sau DIICOT vor trebui sa intampine unele restrictii.
Una din modificarile semnificative aduse legii privind organizarea judiciara se refera la activitatea procurorilor din cadrul DIICOT si DNA. In primul rand, criteriile de accedere in cele doua structuri s-au schimbat. Astfel, in legea veche, procurorii incadrati in Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism erau numiti prin ordinul procurorului-sef al Directiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. In noua lege, avizul trebuie sa vina de la Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. La fel este si in cazul revocarii din functie.
Totodata, in forma anterioara, alineatul 3 al articolului 79 prevedea ca "Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism procurorii trebuie sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 6 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma interviului organizat de comisia constituita in acest scop".
Potrivit noilor prevederi, promulgate de presedintele Klaus Iohannis, "Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 8 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma interviului organizat de comisia constituita in acest scop".
Modificarea alineatului 3 aduce o conditie in plus pentru ca un procuror sa fie numit in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respectiv sa nu fi fost sanctionat disciplinar. De asemenea, acest procuror trebuie sa aiba o vechime de cel putin 8 ani in functia de procuror sau judecator, spre deosebire de vechea reglementare care prevedea o vechime de cel putin 6 ani.
O alta prevedere importanta este cea care le interzice procurorilor sa revina, odata ce si-au incheiat activitatea la DNA sau DIICOT, la alt parchet in afara celui de unde provin.
Astfel, in forma anterioara a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, alineatul 10 prevedea ca "La data incetarii activitatii in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism procurorul revine la parchetul de unde provine sau la alt parchet unde are dreptul sa functioneze potrivit legii".
In forma actuala a legii, alineatul este modificat: "La data incetarii activitatii in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorul revine la parchetul de unde provine".
Cartea verde a contabilitatii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Astfel, prin modificarile aduse alineatelor 10 si 11, s-a stabilit ca, la data incetarii activitatii in cadrul DIICOT, procurorul va reveni la parchetul de unde provine, fara a mai exista posibilitea de a ajunge „la alt parchet unde are dreptul sa functioneze potrivit legii”.
Schimbarea este regasita si la nivelul DNA.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri