In urma cu doi ani, contestatia la executare silita a fost modificata in avantajul celor imprumutati. Mai exact, CJUE a decis ca procedura poate fi inceputa oricand. Masura a fost primita cu entuziasm pentru ca proteja clientii de masuri absurde. Iata, insa, ce trebuie sa stii!
Inainte de toate, retinem ca o executare silita asupra unui credit bancar poate incepe doar printr-un executor judecatoresc, care formeaza un dosar executional, avand ca si scop recuperarea debitului restant. In acest sens, executorul judecatoresc primeste o cerere de incepere a executarii silite din partea creditorului, cu toate documentele anexate, din care se poate face dovada debitului restant. In multe situatii aceasta procedura a fost inceputa abuziv sau fara respectarea tuturor regulilor in vigoare.
In prezent, din cauza pandemiei, multe imprumuturi (credite) au fost accesate online. Asta, insa, nu schimba cu nimic calculele legislative. Codurile civile se aplica integral in continuare!
Daca ati primit plicul cu anuntarea inceperii executarii silite, atunci trebuie sa stiti ca timpul in care puteti face contestatia este in continuare de 15 zile. Aici trebuie avut in vedere faptul ca cele 15 zile curg consecutiv indiferent daca este sarbatoare sau weekend. Nu este vorba despre
zile lucratoare.
In continuare, vestea buna este ca trecerea a 3 ani de la scadenta unui credit fara inceperea procedurii de executare silita inseamna prescrierea sumelor datorate. Mai mult, cesionarea (cedarea datoriei de catre banca/IFN unei alte institutii) presupune aparitia a noi cai de atac.
Prescriptia executarii silite
Prescriptia executarii silite este unul dintre principalele motive care sustine o contestatie la executare, avand ca si finalitatea anularea actelor de executare silita. Insa, este de retinut ca acest motiv de nelegalitate trebuie probat in fata instantei de judecata, prin documente din care sa rezulte faptul ca timp de 3 ani nu s-a desfasurat niciun act de executare silita in dosarul executional.
Acest aspect nu este asa de usor de demonstrat, intrucat intr-un dosar executional, deseori este o lupta juridica intre avocat care incearca sa caute motive de nelegalitate a executarii silite si un executor judecatoresc care redacteaza acte de executare tocmai pentru a castiga executare silita si pentru a recupera sumele ramase restante.
Incepe procesul
Prin urmare, se ajunge la proces. Aici cheltuielile de judecata sunt in sarcina partii care pierde litigiul. Ceea ce ii intereseaza pe foarte multi clienti de-ai mei se refera la ce fel de cheltuieli sunt incluse. Asadar, cheltuielile de judecata reprezinta atat onorariu avocatial, taxa de timbru achitata pentru a se putea judeca contestatia la executare, cat si eventualele cheltuieli pentru xerocopierea dosarului executional. In ipoteza in care castigati o contestatie la executare, avocatul dumneavoastra poate solicita restituirea tuturor acestor cheltuieli.
Totodata, ceea ce este foarte important de retinut ca aceste cheltuieli de judecata vor putea fi recuperate abia in momentul in care solutia devine definitiva si irevocabila. De foarte multe ori am primit aceasta intrebare si consider ca este esential ca persoanele aflate in aceasta situatie sa inteleaga ce semnifica cheltuielile de judecata, cand pot fi solicitate si cand vor putea sa le primeasca efectiv.
Finalmente, este important sa aveti in vedere ca prevederile legale raman valabile, termenul de 15 zile aplicandu-se in continuare. Acesta este ignorat de aparator si admis de instanta numai in cauzele in care se regasesc clauze abuzive sau se constata nerespectarea regulilor procedurale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<