Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) arata in judecarea unui recurs in interesul legii (RIL) ca un contract de credit incheiat online este titlu executoriu, chiar si atunci cand imprumutatul nu a semnat electronic sau olograf documentul.
Inainte de toate, va reamintim ca titlu executoriu este inscrisul intocmit de catre organul competent, cu respectarea prevederilor legii, in virtutea caruia devine posibila punerea in executare pe cale silita a creantei pe care o constata, cu conditia ca executarea sa se circumscrie obiectului pe care acesta l-a determinat. Legea dispune ca executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
Revenind la subiectul principal, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, a pronuntat urmatoarea solutie prin Decizia nr. 23/2019 in dosarul nr. 3162/1/2018: "Admite recursul in interesul legii promovat de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Bucuresti si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 lit. a), b), e) si f) si art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 85/2004 raportat la art. 120 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 sau, dupa caz, art. 52 alin. (1) din Legea nr. 93/2009, art. 632 alin. (2) si art. 272 din Codul de procedura civila ori, dupa caz, art. 5 din Legea nr. 455/2001, contractul privind serviciile financiare incheiat la distanta in conformitate cu dispozitiile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 85/2004 constitutie titlu executoriu in lipsa semnaturii olografe sau a semnaturii electronice extinse, cu exceptia situatiei in care partile impun semnatura drept conditie de validitate a contractului.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica".
Solutia este importanta pentru cei care au astfel de contracte incheiate cu IFN-urile si nu-si achita ratele la timp. Astfel, aceste institutii nebancare pot executa silit mai usor datornicii daca inceteaza sa-si mai plateasca sumele agreate de inapoiat, chiar daca contractul pe care l-au incheiat online este nesemnat.
Decizia ICCJ era necesara si instantelor din Romania, avand in vedere ca practica a fost neunitara pana acum. Daca unii judecatori au dat unda verde executarilor silite in baza unor contracte nesemnate, alti judecatori au respins solicitarile de executare silita. De-acum, deciziile instantelor vor merge toate in aceeasi directie - cea data de Inalta Curte.
Esti executat silit si nu stii ce e de facut, iar un avocat este prea scump? Foloste Ghidul de aparare impotriva abuzurilor realizat de specialistii Rentrop&Straton! Ai acces la toate informatiile valabile in 2019, conform ultimelor modificari ale Codului de procedura fiscala!
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Executarea silita - Ghid de aparare impotriva abuzurilor trateaza de o maniera 100% practica aceeasta problema foarte sensibila si ofera solutii clare, explicite. Este singurul ghid ce descrie intreg procesul de executare silita fiscala, oferind sfaturi si indrumari, actualizate in conformitate cu absolut toate modificarile Codului Fiscal!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri