Contractul de comodat este calea legala prin care sunt reglementate imprumuturile de bunuri, fie mobile sau imobile, astfel incat sa existe reguli clare si acceptate de ambele parti. Acest tip de contract prevede ca bunurile sunt utilizate conform intentiei initiale, fara schimbarea proprietarului, si ca drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt bine definite.
In acest articol vei gasi o prezentare detaliata a tipurilor, modelelor si explicatiilor referitoare la contractul de comodat.
Ce este Contractul de Comodat?
Conform noului Codul civil, contractul de comodat este un contract de imprumut de folosinta, cu titlu gratuit, prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.
O caracterstica importanta acestui tip de contract este cea care vizeaza dreptul de proprietate. Comodantul ramane proprietarul bunului pe intreaga perioada a contractului, cat si dupa momentul incetarii lui. Astfel, contractul de comodat nu presupune un transfer de proprietate.
Tipuri de Contract de Comodat
Elementele esentiale ale unui Contract de Comodat
Contractul de comodat trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele partilor implicate in contract (comodantul si comodatarul)
- obiectul contractului (se refera la bunul care urmeaza a fi dat in folosinta)
- durata contractului (poate fi determinata sau nedeterminata)
- obligatiile ambelor parti
- conditiile pentru incetarea contractului
- restituirea bunului imprumutat
Legislatia in vigoare prevede ca un contract de comodat se considera a fi valid in momentul in care atat comodantul, cat si comodatarul cad de comun acord asupra termenilor si conditiilor prevazute in contractul incheiat.
Acte necesare pentru incheierea unui Contract de Comodat
Actele necesare difera in functie de bunul care este dat spre folosinta, insa in toate situatiile sunt obligatorii urmatoarele:
- actele de identitate ale comodantului si comodatarului
- actul de proprietate
- actul de functionare, in cazul persoanelor juridice
Aspecte fiscale ale Contractului de Comodat
Contractul de comodat este un contract cu titlu gratuit prin care un bun este imprumutat unei persoane fara a-i fi perceputa o chirie sau o plata pentru utilizarea acestuia.
Cand vine vorba despre costurile cu bunul imprumutat, comodatarul este cel care va suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul. Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.
Incetarea Contractului de Comodat
Un contract de comodat poate inceta in una dintre urmatoarele situatii:
- la implinirea termenului convenit in contract
- in lipsa unui termen, dupa ce s-a folosit de bun, potrivit conventiei
Daca termenul nu este convenit si fie contractul nu prevede intrebuintarea pentru care s-a imprumutat bunul, fie intrebuintarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat sa inapoieze bunul la cererea comodantului.
Important! Comodantul poate cere restituirea bunului inainte de momentul prevazut in contract atunci cand are el insusi o nevoie urgenta si neprevazuta de bun, atunci cand comodatarul decedeaza sau atunci cand acesta isi incalca obligatiile.
Avantaje si dezavantaje ale Contractului de Comodat
Contractul de comodat este o solutie la indemana pentru imprumutul bunurilor, insa este important sa fie cunoscute atat avantajele, cat si dezavantajele asociate acestui tip de contract, inainte de a incheia o intelegere.
3 avantaje ale Contractului de Comodat
- Nu implica costuri sau taxe de inchiriere
- Este un contract flexibil, ce poate fi adaptat la nevoile specifice ale partilor implicate
- Stabileste reguli clare privind utilizarea bunurilor si obligatiile de returnare
3 dezavantaje ale Contractului de Comodat
- Raspunderea comodantului pentru vicii ascunse: Comodantul care, la data incheierii contractului, cunostea viciile ascunse ale bunului imprumutat si care nu l-a prevenit pe comodatar despre acestea este tinut sa repare prejudiciul suferit din aceasta cauza de comodatar.
- In cazul in care comodatarul refuza restituirea bunului la termenul convenit, comodantul trebuie sa il cheme in instanta pentru a-si revendica bunul.
- Daca bunul s-a deteriorat din culpa comodatarului, el este obligat sa il repare si sa il restituie in natura.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea noastra este casa de expeditii si ritmul este foarte dinamic, motiv pentru care targhetele sunt modificate uneori si trimestrial. Din acest motiv targhetele sunt comunicate pe e-mail si nu sunt trecute in fisa postului. Daca un coleg care la evalure a luat calificativul suficient, nu indeplineste targhetele trimise pe e-mail, poate fi sanctionat? Poate fi concediat? Cu stima, Cristina Turcu
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In luna octombrie 2024 am angajat o persoana pe postul de ajutor ospatar cu contract part-time de 6 ore/zi, repartizate inegal. Persoana respectiva are 22 ani si nu lucreaza la alta companie, fiind studenta la master. Avem certificat de handicap accentuat. In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti daca persoana si/sau compania beneficiaza de vreun avantaj. Daca este vreun beneficiu pentru companie va rog sa ne spuneti pasii care trebuie urmati pentru a intra in posesia beneficiului. Daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru un Director Regional care supervizeaza activitatea comerciala a mai multor magazine este mai potrivit Manager de Zona cod cor 142008 sau Director Magazin 112021 cu functie interna Director Regional . Intreb pentru ca nu am gasit cod cor pentru Director regional.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<