Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de comodat auto actualizat 2023

Contract de comodat auto actualizat 2023
Contractul de comodat este acel tip de contract de imprumut prin care o persoana poate transfera spre folosinta un bun altei persoane, in mod absolut gratuit.

Contractul de comodat auto se refera la darea spre folosinta a unui autovehicul. Pe toata durata contractului de comodat, persoana care primeste autovehiculul, numita comodatar, are obligatia sa nu instraineze masina si sa o foloseasca/ ingrijeasca "ca un bun proprietar".

La randul sau, persoana care transfera bunul sau, numita comodant, are obligatia sa plateasca despagubiri civile comodatarului pentru viciile pe care le cunoaste, dar nu le-a adus la cunostinta comodatarului, in momentul incheierii contractului.

Contractul de comodat poate sa inceteze fie la implinirea termenului, fie daca una dintre parinti incalca obligatiile sale si a fost avertizata printr-o notificare scrisa de catre cealalta parte. Contractul se incheie la moartea comodatarului.

Actele necesare la incheierea contractului de comodat auto:

 

  • Actul de identitate (comodant si comodatar);
  • Talonul si cartea de identitate a masinii;
  • Certificat fiscal eliberat de DITL (Directia de Impozite si Taxe Locale);
  • Pentru persoane juridice: act constitutiv, hotarare AGA (Adunarea Generala a Actionarilor);
  • Optional, acordul firmei de leasing, in cazul in care comodantul detine autoturismul prin contract de leasing.

Contract de comodat auto 2023


Incheiat astazi .........................


 la .............................................

I. PARTILE CONTRACTANTE

1.1. S.C. ............................... S.N.C./S.C.S./S.A./S.C.A./S.R.L. cu sediul in …..................................,
                                                                                                                                                             (localitatea)
str. ........................................... nr. ........., bloc ......., scara ......., etaj ......., apartament ..., judetul/sectorul ................, avand cod unic de inregistrare .........., atribut fiscal ..............., numar de ordine in registrul comertului ......./......./......, contul nr. ..........., deschis la ............, telefon ........................., fax ........................, reprezentata prin ..................................., cu functia de ...................., in calitate de comodant si
sau

1.1. ........................................ cu domiciliul in ..............................., str. ...............................nr.......... ,
            (numele si prenumele)    (localitatea)
bloc ........, scara ........., etaj .........., apartament ........., judetul/sectorul ................., avand actul de identitate seria ......... nr. .............., eliberat de .................................... la data de ...................., codul numeric personal.................., in calitate de comodant si

1.2. S.C. ............................... S.N.C./S.C.S./S.A./S.C.A./S.R.L. cu sediul in ......................................,
                                                                                                                                                     (localitatea)
str. .......................................... nr. ........., bloc ......., scara ......., etaj ......., apartament ..., judet/sector ................, avand cod unic de inregistrare .........., atribut fiscal .................. numar de ordine in registrul comertului ........./.........../............., contul nr. ..................... deschis la......................, telefon .............., fax ............., reprezentata prin ............................, cu functia de ...................., in calitate de comodatar
sau


1.2. .................................... cu domiciliul in ....................................., str. ..............................nr..........,
         (numele si prenumele)    (localitatea)
bloc ........, scara ........., etaj .........., apartament ........., judet/sector ......................, avand actul de identitate seria ......... nr. .............., eliberat de ..................................... la data de...................., codul numeric personal .................., in calitate de comodatar
au convenit sa incheie prezentul contract de comodat, cu respectarea cu respectarea dispozitiilor art. 2146-2157 Cod civil si a urmatoarelor clauze:

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Obiectul contractului il constituie autovehiculul proprietate personala marca ......................, tipul ............, nr. de identificare ................, capacitate cilindrica .......... cmc, culoare ............, an fabricatie ............ inscris in circulatie sub numarul ..........., conform certificatului de inmatriculare nr. ........... eliberat de ..........., autoturism aflat in buna stare de functionare, care nu este sechestrat sau urmarit.
2.2. Comodantul imprumuta comodatarului in mod gratuit autovehiculul care face obiectul prezentului contract.
2.3. Comodatarul are dreptul sa foloseasca autoturismul pe drumurile publice din tara si strainatate fara acordul prealabil al comodantului.

III. DURATA CONTRACTULUI

3.1. Partile au convenit sa incheie prezentul contract de comodat pe termen de ........... luni/ani incepand cu data incheierii lui.
3.2. Predarea autovehiculului catre comodatar va avea loc la data de ................, data la care incepe executarea contractului.
3.3. Prin acordul partilor, prezentul contract poate sa inceteze si inainte de termen.

IV. OBLIGATIILE PARTILOR

4.1. Comodantul se obliga:
a) sa predea comodatarului, spre folosinta, autovehiculul care face obiectul prezentului contract;
b) sa nu instraineze autovehiculul pe toata durata prezentului contract;
c) sa plateasca despagubiri civile comodatarului pentru viciile pe care le cunoaste, dar nu le-a adus la cunostinta comodatarului, conform art. 2152 Cod civil.
4.2. Obligatiile comodatarului sunt urmatoarele:
a) sa foloseasca autovehiculul si sa se ingrijeasca de el ca un bun proprietar;
b) sa efectueze reparatiile curente necesare si sa nu transmita dreptul de folosinta asupra autovehiculului unei terte persoane;
c) sa suporte toate cheltuielile pentru buna functionare a autovehiculului;
d) sa suporte toate riscurile in caz de distrugere sau avariere a autovehiculului respectiv;
e) sa predea comodantului autovehiculul la data expirarii termenului pentru care s-a incheiat contractul.

V. INCETAREA CONTRACTULUI

5.1. Prezentul contract inceteaza:
a) la implinirea termenului;
b) daca una dintre parti:
– cesioneaza drepturile si obligatiile sale fara acordul celeilalte parti;
– isi incalca vreuna dintre obligatiile sale, dupa ce a fost avertizata printr-o notificare scrisa de catre cealalta parte ca o noua nerespectare a acestora va duce la rezilierea lui;
c) alte cauze prevazute de lege.
5.2. Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti.

VI. FORTA MAJORA

6.1. Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau /si de executarea in mod necorespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau/si executarea obligatiei respective a fost cauzata de forta majora, asa cum este definita de lege.
6.2. Partea care invoca forta majora este obligata sa notifice celeilalte parti, in termen de .................,
                                                                                                                                                                             (zile, ore)
producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor lui.
6.3. Daca in termen de ...................................... de la producere, evenimentul respectiv nu inceteaza,
              (zile, ore)
partile au dreptul sa-si notifice incetarea de plin drept a prezentului contract fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.
6.4. Cazul fortuit sau de forta majora exclude raspunderea comodatarului daca acesta nu a putut prevedea pericolul, nu a folosit autovehiculul conform destinatiei si daca nu l-a restituit comodantului la termen.


VII. NOTIFICARILE INTRE PARTI

7.1. In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi transmisa la adresa/sediul prevazut in partea introductiva a prezentului contract.
7.2. In cazul in care notificarea se face pe cale postala, ea va fi transmisa prin scrisoare reco- mandata cu confirmare de primire (AR) si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
7.3. Daca notificarea se trimite de pe telefax, ea se considera primita in prima zi lucratoare dupa cea in care a fost expediata.
7.4. Notificarile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la alineatele precedente.

VIII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR

8.1. Partile au convenit ca toate neintelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezultate din interpretarea, executarea si incetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila de ele.
8.2. In cazul in care rezolvarea eventualelor litigii nu este posibila pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti.

IX. CLAUZE FINALE

9.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
9.2. Prezentul contract, impreuna cu anexele sale care fac parte integranta din cuprinsul sau, reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.
9.3. Prezentul contract s-a incheiat in ........................ exemplare, din care ..............................
..........................................COMODANT                                                                           COMODATAR

 

 

Gasiti mai jos alte variante ale contractului de comodat


- Contract de comodat pentru bunuri mobile - Actualizat

- Contract de comodat pentru bunuri imobile - Actualizat

 

 

 

 

Modele de contracte civile si comerciale in conformitate cu noul Cod civil!
Corect intocmite si cu clauze formulate in avantajul dvs.!


Contracte civile si comerciale interne

 

 

 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 Iunie 2023
Votati articolul "Contract de comodat auto actualizat 2023":
Rating:

Nota: 4.03 din 5 din 72 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016