Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primirea in profesia de avocat cu scutire de examen

 

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) propune, in vederea dezbaterii publice, proiectul de hotarare a Consiliului  U.N.B.R. privind procedura solutionarii transparente a cererilor de primire in profesia de avocat cu scutire de examen, care va fi supus analizei si dezbaterii in sedinta Consiliului U.N.B.R. din  11 - 12  septembrie 2010. Dorinta finala este ca primirea, contestatea si solutionarea acestor solicitari sa fie facute intr-o maniera cat mai transparenta.

PROIECT

HOTARAREA CONSILIULUI U.N.B.R. PRIVIND PROCEDURA SOLUTIONARII TRANSPARENTE A CERERILOR DE PRIMIRE IN PROFESIA DE AVOCAT CU SCUTIRE DE EXAMEN

I. Cererea de primire in profesia de avocat cu scutire de examen se solutioneaza de consiliul baroului prin parcurgerea si observarea urmatoarelor proceduri si etape obligatorii:

1. Depunerea cererii. Continutul dosarului.
2. Anuntarea publica a cererii prin afisare
3. Procedura inregistrarii opozitiilor
4. Procedura solutionarii opozitiilor
5. Procedura verificarii cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat


6. Ascultarea solicitantului
7. Solutionarea cererii de primire in profesie de catre consiliul baroului:
8. Elaborarea si comunicarea deciziei consiliului baroului privind cererea de primire in profesie  9. Procedura inscrierii in barou

II. Procedura si etapele de depunere, analiza si solutionare a cererii de primire in profesia de avocat cu scutire de examen si a cererii de inscriere in barou se desfasoara prin respectarea urmatoarelor reguli:

1. Depunerea cererii. Continutul dosarului.

 Cererea completata pe formularul - tip, care va fi pus la dispozitie solicitantului  de catre barou, se depune la secretariatul baroului.
 Cererea va fi insotita de urmatoarele acte: (actele vor fi depuse indosariate in dosar cu sina, in dublu exemplar; un exemplar va contine actele in copie legalizata si un exemplar actele in xerocopie certificata pentru conformitate cu originalul):
a) copie de pe actul de identitate si de pe actele de stare civila (certificat nastere + certificat casatorie - daca este cazul);
b) copie de pe diploma de licenta; in cazul in care se diploma este eliberata de institutiile de invatamant superior din alta tara se va depune si dovada de echivalare, in conditiile legii; in cazul in care diploma de licenta s-a obtinut dupa anul 1995, se va depune si copia legalizata a foii matricole eliberata de facultatea absolvita;
c) dovada promovarii examenului de definitivare in functia juridica indeplinita anterior, prin sustinerea examenului la materii compatibile cu programa de examen pentru admiterea in profesia de avocat (cel putin 3 materii din materiile prevazute la art. 1 alin (1) si (2) din Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 295 din 15 decembrie 2007, privind materiile la care se organizeaza examenul pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv in profesia de avocat);
d) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data depunerii cererii;
e) certificat privind starea de sanatate a candidatului, eliberat de institutia sanitara stabilita de barou conform hotararii U.N.B.R. Durata de valabilitate a certificatului este de 60 de zile de la data emiterii;
f) certificat eliberat de baroul competent in care solicitantul a mai fost inscris in profesie, care sa ateste cauzele incetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie;
g) doua fotografii tip legitimatie;
h) diploma prin care s-a conferit titlul stiintific de doctor in drept (unde este cazul);
i) persoanele care au indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, vor depune o copie certificata de pe carnetul de munca sau o adeverinta echivalenta eliberata de Camera Notarilor Publici; (perioada de 10 ani prevazuta de art. 16 alin. (2) lit. b) din Lege se refera la ultimii 10 ani de activitate neintrerupta, calculati retroactiv de la momentul inregistrarii cererii de primire in profesie).

2. Anuntarea publica a cererii prin afisare

 Publicitatea cererii de primire in profesia de avocat cu scutire de examen se va face prin afisarea cererii (in format PDF) la avizierul baroului si prin publicarea acesteia pe site-ul baroului si pe site-ul U.N.B.R.
 Sunt aplicabile regulile stabilite prin Rezolutia Congresului avocatilor 2010 privind asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului la opozitie fata de cererile de primire in profesia de avocat, potrivit careia in cazul in care persoana care solicita sa fie primita in profesia de avocat depune cererea la alt barou decat cel pe raza teritoriala a caruia domiciliaza, baroul la care se Inregistreaza cererea va comunica o copie a acesteia si baroului/barourilor pe raza teritoriala a caruia/carora petentul a avut domiciliul si/sau a profesat in ultimii trei ani anteriori depunerii cererii. Comunicarea se va face in termen de cel mult doua zile de la data inregistrarii cererii iar copia cererii se va afisa de indata pe pagina de internet a baroului/barourilor, precum si la sediul acestuia/acestora. In cazul in care se formuleaza opozitii, acestea vor fi comunicate baroului la care petentul a depus cererea de primire in profesie in termen de cel mult doua zile de la inregistrare.
 Pentru a sigura transparenta deplina a procedurii, deoarece primirea in profesia de avocat confera vocatia la competenta profesionala teritoriala pe intreaga tara, cererea va fi comunicata pentru publicarea pe site-ul U.N.B.R. in cel mult doua zile de la inregistrarea acesteia.
 
3. Procedura inregistrarii opozitiilor

 In termen de 10 zile de la afisarea cererii la avizierul baroului la care cererea a fost depusa ori de la data publicarii cererii pe site-ul U.N.B.R. ori al baroului la care cererea a fost transmisa spre publicare potrivit rezolutiei Congresului avocatilor 2010, orice persoana poate face opozitie la cererea de primire in profesie, indicand motivele si aratand imprejurarile si probele pe care isi intemeiaza opozitia.
 Opozitia la cererea de primire in profesie cu scutire de examen va fi formulata in scris, datata, semnata si va fi depusa sau transmisa la secretariatul baroului la care cererea a fost inregistrata.

4. Procedura solutionarii opozitiilor

 Dupa inregistrare, opozitia(iile) va / vor fi inaintata(e) avocatului - raportor numit  in conditiile art. 18 alin. (4) din Statut.
 Avocatul - raportor va efectua investigatiile necesare pentru lamurirea aspectelor aratate in opozitie si va intocmi in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat, un raport motivat privind admiterea ori respingerea opozitiei. Pentru solutionarea opozitiei avocatul - raportor va fi sprijinit de decan pentru a fi solicitate eventuale lamuriri si explicatii suplimentare persoanei care a formulat opozitia, daca aceasta domiciliaza / isi are sediul pe raza altui barou.
 Raportul va fi inaintat consiliului baroului care va solutiona opozitia in proxima sedinta.
 Admiterea opozitiei duce la respingerea cererii de primire in profesie cu scutire de examen.
 Hotararea consiliului baroului poate fi atacata in termen de 15 zile la Consiliul U.N.B.R.

5. Procedura verificarii cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat

 Verificarea cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat va consta dintr-o evaluare facuta pe baza unor discutii libere prin care se trateaza subiecte din legislatia specifica organizarii si exercitarii profesiei de avocat (Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat si Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana si Regulamentul de organizare si functionare a U.N.B.R. si de desfasurare a sedintelor Consiliului U.N.B.R. adoptat prin Hotararea nr. 294 din 15 decembrie 2007).
 Subiectele legislatia specifica organizarii si exercitarii profesiei de avocat precum si bibliografia de pregatire a tematicii colocviului vor fi afisate pe site-ul fiecarui barou.
 Rezultatul colocviului de verificare a cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat poate determina respingerea cererii de primire in profesie cu scutire de examen fara a vatama dreptul petentului de a se inscrie la examenul de primire in profesia de avocat.

6. Ascultarea solicitantului

 Daca se considera necesar, cu ocazia solutionarii cererii de primire in profesie cu scutire de examen, consiliul baroului poate convoca solicitantul pentru lamuriri suplimentare. Ascultarea solicitantului este obligatorie daca au fost formulate opozitii pentru solutionarea carora  s-a propus admiterea opozitiei, daca rezultatele colocviului privind verificarea cunostintelor profesionale sunt nesatisfacatoare ori daca opozitiile formulate vizeaza aspecte privind desfasurarea unor activitati de politie politica de catre solicitant.

7. Solutionarea cererii de primire in profesie de catre consiliul baroului:

 La solutionarea cererii de primire in profesie cu scutire de examen, consiliul baroului va avea in vedere:

- cererea solicitantului si actele anexate acesteia;
- referatul consilierului - raportor privind indeplinirea conditiilor de primire in profesie;
- aprecierea asupra cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat.

8. Elaborarea si comunicarea deciziei consiliului baroului privind cererea de primire in profesie 

 In urma solutionarii cererii, consiliul baroului va emite o hotarare (decizie) motivata de admitere sau de respingere a cererii de primire in profesie cu scutire de examen.
 Hotararea  (decizia) va fi comunicata solicitantului.
 Un exemplar de pe hotarare  (decizie) impreuna cu un exemplar al dosarului de primire in profesie cu scutire de examen (in xerocopie) va fi inaintat Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, pentru ca in Consiliul U.N.B.R. sa se poata verifica, cand este cazul,  legalitatea deciziei consiliului baroului. 
 In cazul respingerii cererii, solicitantul poate ataca hotararea  (decizie) consiliului baroului la Consiliul U.N.B.R. in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.
 Motivarea hotararii  (deciziei) privind solutionarea cererii de primire cu scutire in profesia de avocat va fi facuta in cel mult 30 de zile de al adoptarea sa, iar comunicarea hotararii (deciziei) consiliului baroului catre solicitant si U.N.B.R. se va face in cel mult 20 de zile de la data insusirii motivarii deciziei de catre consiliul baroului, atestata prin semnatura in original a decanului baroului.
 
9. Procedura inscrierii in barou

 Cel primit in profesia de avocat poate fi inscris, la cerere, in barou, prin decizia emisa de consiliul baroului cu respectarea dispozitiilor  art. 19, 20, 21 si art. 24 alin. (2)  din Lege.
 Actele necesare la inscrierea in barou sunt urmatoarele:

1.  Cerere adresata decanului baroului in care se va preciza forma de exercitare a profesiei pentru care opteaza solicitantul;
2.  Curriculum vitae;
3.  Diploma de licenta in copie legalizata;
4.  Foaie matricola in copie legalizata;
5.  Certificat de nastere in copie legalizata;
6.  Carnet de munca sau o adeverinta echivalenta eliberata de Camera Notarilor Publici in copie legalizata;
7.  Certificatul de cazier judiciar, in original, eliberat cu cel mult 15 zile; inainte de data depunerii cererii;
8.  Certificat de cazier fiscal, in original eliberat cu cel mult 15 zile; inainte de data depunerii cererii;
9.   Certificat  de casatorie in copie legalizata (daca este cazul);
10. Carte (buletin) de identitate;
11. Adeverinta medic de familie, in original;
12. Adeverinta de la un medic specialist psihiatru, in original;
13. Doua fotografii tip B.I.
14. Decizia de primire in profesie cu scutire de examen, in copie.
15. Declaratie privind starea de incompatibilitate conform art. 28 din Statutul profesiei de avocat;
16. Declaratie privind conflictul de interese, conform art. 3.2. din Codul deontologic al avocatului din Uniunea Europeana;

 Pe langa actele mentionate mai sus, se vor anexa acte specifice formei de exercitare a profesie pentru care opteaza solicitantul.
a) In cazul infiintarii cabinetului individual:
- Act de infiintare a cabinetului individual de avocat, conform anexei nr. XXVIII la  Statutul profesiei de avocat;
- Dovada sediului profesional al avocatului (act de proprietate, contract de inchiriere, contract de comodat etc.);
- Aportul la constituirea patrimoniului de afectatiune profesionala necesar  cabinetului (se descrie aportul, valoarea, actul sau modalitatea de dobandire);
- Contractele de colaborare ale avocatilor colaboratori (daca este cazul);
b) In cazul infiintarii unei societati civile profesionale:
- Contract pentru constituirea unei societati civile profesionale de avocati, conform anexei nr. XII la Statutul profesiei de avocat;
- Statutul societatii civile profesionale de avocati, conform anexei nr. XIII la  Statutul profesiei de avocat;
- Dovada sediului (act de proprietate, contract de inchiriere, contract de comodat etc.);
- Dovada capitalului social, in numerar si a altor aporturi;
c) In cazul infiintarii unei societati civile profesionale cu raspundere limitata
- Contract pentru constituirea unei societati civile profesionale cu raspundere limitata, conform anexei nr. XIV la Statutul profesiei de avocat;
- Statutul societatii civile profesionale de avocati cu raspundere limitata, conform anexei nr. XV din Statutul profesiei de avocat;
- Dovada sediului (act de proprietate, contract de inchiriere, contract de comodat etc.);
- Dovada capitalului social, in numerar si a altor aporturi;
d) In cazul in care solicitantul urmeaza sa exercite profesia in calitate de avocat colaborator
- Contract de colaborare, conform anexei nr. XIX la Statutul profesiei de avocat;
e) In cazul in care solicitantul urmeaza sa exercite profesia in calitate de avocat salarizat in interiorul profesiei
- Contract de salarizare in interiorul profesiei, conform anexei nr. X la Statutul profesiei de avocat;

 La solutionarea cererii de inscriere in barou, consiliul baroului va avea in vedere:
- cererea impreuna cu actele insotitoare;
- referatul privind conditiile sediului profesional si ale actului de infiintare a formei de exercitare a profesiei pentru care a optat solicitantul;
- declaratiile privind starea de incompatibilitate si conflictul de interese;
- rezultatul verificarilor conditiilor privind demnitatea profesionala si existenta unor interdictii prevazute la art. 20 din Lege.
 
 Solutionarea cererii de inscriere in barou se va face prin emiterea unei decizii care va cuprinde si mentiuni privind competenta profesionala in conditiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si existenta unor interdictii / incompatibilitati.
 
Decizia va fi comunicata solicitantului numai dupa depunerea dovezii de achitare a taxei de inscriere in barou ca urmare a primirii in profesie cu scutire de examen, daca consiliul baroului a hotarat plata unei astfel de taxe pentru servicii prestate in favoarea tertilor, iar decizia a fost data publicitatii anterior depunerii cererii si era cunoscuta de solicitant. 

Inscrierea in tabloul avocatilor se va face numai dupa depunerea juramantului prevazut de Lege, depunerea declaratiei prevazute la art. 3 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica si depunerea unei declaratii manuscrise si datata prin care solicitantul declara ca se obliga sa achite taxele si contributiile la bugetul baroului, al U.N.B.R. si la bugetul Casei de Asigurari a Avocatilor in conditiile prevazute de Lege, Statutul profesiei de avocat, Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor si potrivit hotararilor adoptate de adunarea generala / consiliul baroului in tabloul caruia s-a solicitat inscrierea.

Decizia de inscriere in barou, cu mentiunea ca s-a procedat / nu s-a procedat la inscrierea avocatului in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei / tabloul avocatilor incompatibili va fi comunicata Uniunii Nationale a Barourilor din Romania in termen de cel mult 10 zile de la emiterea acesteia si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in tabloul avocatilor.
 
Depunerea unei declaratii false sau recunoasterea faptului ca avocatul a colaborat cu securitatea ca politie politica atrage consecintele prevazute de lege.
 Decizia va fi comunicata solicitantului si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 16 Iulie 2010
Votati articolul "Primirea in profesia de avocat cu scutire de examen":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI