Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criterii de selectie a judecatorilor si a altor participanti

Institutul Universitar European din Florenta (EUI)  
Centrul de Cooperare Judiciara


Criterii de selectie a judecatorilor si a altor participanti  
Cooperarea Judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale

I.    Rezumat:

* Formatul proiectului: Trei workshop-uri cu o durata de doua zile fiecare in cadrul carora vor fi abordate drepturi fundamentale diferite pentru fiecare dintre ele  
* Teme: Nediscriminare, Libertate de expresie, Dreptul la un proces echitabil
* Limba workshop-urilor: Engleza
* Organizator: EUI - Centrul de Cooperare Judiciara (‘EUI CJC’)
* Finantare: proiect co-finantat de Uniunea Europeana
* Grup tinta: Judecatori (eventual si procurori, in functie de specificul temelor ce urmeaza a fi abordate in cadrul workshop-urilor, precum si de sistemele juridice ale statelor participante) din statele partenere participante (Croatia, Italia, Polonia, Romania si Spania) si din alte tari care au contribuit la luarea deciziilor si a modelelor de dialog in domeniile  fundamentale abordate in cadrul workshop-urilor
* Selectie: Anunt public national de selectie pentru aplicanti, selectie condusa de institutiile participante in proiect si EUI CJC. Prima etapa a procedurii de selectie va fi condusa decatre fiecare organizatie nationala partenera, decizia finala urmand a fi luata de catre EUI CJC.
* Numar de locuri: 5 locuri pentru fiecare institutie nationala partenera pentru fiecare Workshop, numarul total de participanti fiind de 40.


II.    Principii generale de selectie

1.    Transparenta si deschidere: EUI CJC si institutiile partenere vor organiza procesul de selectie intr-o maniera deschisa si transparenta .
a.    Intitutiile nationale partenere vor face publica inceperea procedurii de selectie prin publicarea unui anunt public national de selectie pentru aplicanti. Acest anunt va trebui diseminat pe scara larga si va trebui sa ofere suficient timp pentru depunerea candidaturilor. Acest anunt se va publica, cel putin, pe pagina de internet a institutiei natinale partenere si, in limita competentei, va fi transmis tuturor instantelor nationale eligible si altori institutii nationale. EUI CJC va publica anuntul pe site-ul sau. In plus, organizatiile partenere trebuie sa utilizeze toate mijloace de diseminare, care sunt in mod rezonabil disponibile lor (liste de discutii, retele sociale, aviziere in cladirile instantelor, etc).
b.    Anuntul public national de selectie pentru aplicanti va fi standardizat pentru a fi folosit de catre toti participantii. Acest anunt va fi publicat de catre EUI in limba engleza. Fiecare partener va traduce si va publica anuntul in limba nationala si in limba engleza .
c.    Anuntul va trebui sa specifice in mod particular, criteriile de selectie, procedura de selectie a candidatilor, modul de prezentare a candidaturilor si documentele relevante, termenele limita, data, locul si tema  fiecarui workshop.
d.    Anuntul privind rezultatele selectiei va fi comunicat tuturor candidatilor, indiferent daca au fost selectati sau nu, imediat dupa finalizarea procedurii de selectie.

2.    Principiul nediscriminarii: In  timpul procesului de selectie, institutiile partenere se angajeaza sa respecte urmatoarele principii generale: principiul nediscriminarii  pe motiv de nationalitate, resedinta, sex, orientare sexuala, varsta, rasa, religie, origine nationala, etnica sau sociala, convingeri sau opinii politice sau de alta natura. Varsta, sex-ul, resedinta si locul de munca vor fi luate in considerare numai in scopul asigurarii reprezentarii unor categorii  cat mai diverse de profesionisti dar si cu asigurarea egalitatii, asa cum este descrisa in continuare.

3.    Selectie comuna: EUI CJC si partenerii din proiect vor decide de comun acord asupra selectiei participantilor. Prima faza a selectiei va fi condusa de catre institutiile nationale partenere in proiect, iar selectia finala va fi decisa de catre  EUI CJC.
a.    Fiecare institutie nationala partenera va conduce prima faza de selectie pe baza principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie si in conformitate cu normele nationale relevante.
b.    In prima faza de selectie, pentru fiecare workshop, institutia nationala partenera va selecta si va transmite EUI CJC o lista cu 10 posibili candidati, lista la care vor fi atasate toate documentele relevante, inclusiv CV-ul si alte materiale in limba engleza.  
c.    EUI CJC va realiza a doua faza de selectie pe baza principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie in vederea asigurarii omogenitatii in cadrul grupului. Fiecare institutie va intocmi un clasament al celor 10 candidati selectati. In baza listelor transmise de catre organizatiile partenere, EUI va selecta cinci candidati si, prin intermediul institutiei nationale partenere, va oferi un loc in cadrul workshop-ului pentru care a fost organizata selectia.
d.    In cazul in care candidatii selectati refuza sau isi anuleaza participarea, EUI CJC poate, in mod unilateral si fara consultarea institutiei nationale partenere, sa ofere locul unui alt candidat din lista  transmisa EUI de catre organizatia partenera.
e.    Aceasta procedura de selectie va fi urmata pentru fiecare dintre cele trei Workshop-uri.

4.    Calitate si relevanta: EUI CJC si organizatiile partenere se angajeaza sa selecteze participantii care indeplinesc criteriile prevazute mai jos si care pot promova cel mai bine obiectivele Proiectului.

III.     Criterii generale de selectie


1.    Procesul de selectie are drept scop identificarea participantilor care vor contribui in mod efectiv si substantial la diseminarea rezultatelor proiectului.

2.    Pentru toate grupurile de participanti:

a.    In mod principial, nici un participant nu poate lua parte la mai mult de un workshop. De la aceasta regula pot exista derogari numai in cazuri exceptionale si numai cu acordul EUI CJC.
b.    Organizatiile partenere vor asigura o reprezentare larga si  egala pentru judecatorii specializati in drept civil, penal si administrativ, sau in sistemele nationale care nu fac asemenea distinctie, selectia trebuie sa vizeze acei judecatori a caror activitate este in mare parte axata pe domeniile vizate de workshop-uri. Numarul judecatorilor selectati din cadrul acestor trei categorii se va face in functie de tema fiecarui workshop.   
c.    Se va asigura un echilibru intre diferitele niveluri ale instantelor nationale, cu asigurarea implicarii judecatorilor din cadrul instantelor inferioare si superioare. Toate instantele, superioare si inferioare, vor fi reprezentate in fiecare grup.
d.    In plus, pe langa judecatori, vor putea fi selectati si procurori , daca vor exista teme unde acestia isi pot aduce contributia. Organizatia partenera va decide asupra oportunitatii includerii acestei categorii si in consecinta, daca apartin unui sistem ierarhic separat, va stabili modul in care selectia acestora va fi organizata. Se va asigura, in orice situatie, respectarea principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie.
e.    Va fi cautata asigurarea un echilibru de gen intre participanti.
f.    Va fi cautata asigurarea unui echilibru intre participanti de diferite varste.
g.    Va fi luata in considerare distributia geografica, in scopul de a selecta participanti care isi au locul de munca in diferite arii si regiuni geografice din cadrul statelor participante.
    
3.    Principiile de selectie prevazute la sectiunea 2, e, f si g  nu vor fi folosite in mod mecanic si vor fi evaluate in relatie cu intregul grup din cadrul workshop-ului respectiv. Cu toate acestea, dintre candidatii care indeplinesc alte criterii relevante, candidatii din categoriile sub-reprezentate de gen, regiune sau varsta vor fi preferati.



IV.    Criterii specifice de selectie

1.    Cunostinte foarte bune sau excelente de limba engleza. Candidatii trebuie sa fie capabili sa inteleaga pe deplin nu numai materialele scrise si prezentarile orale, dar trebuie sa participe activ atat la discutiile scrise, cat si orale in limba engleza.
2.    Relevanta temei workshop-ului pentru munca candidatului, precum si cunostintele generale in domeniu si experienta in aria specifica.  
3.    Participantii trebuie sa fie dispusi sa isi dedice timpul necesar pe care il presupune participarea la acest proiect. Ei trebuie sa ia parte la toate sesiunile din cadrul Workshop-ului pentru care au fost selectati. De asemenea, acestia ar trebui sa se pregateasca pentru workshop-uri, activitate ce presupune citirea in avans a materialelor relevante si participarea la  discutia online care va urma. Organizatorii se asteapta ca participantii sa asiste echipa de cercetatori in pregatirea materialelor, in mod special prin sprijinirea echipei de a colecta jurisprudenta relevanta nationala.
4.    Candidatilor nu li se solicita sa fi participat la programe de formare similare, iar participarea recenta in programe similare de formare nu va  reprezenta in mod necesar un impediment  in selectie .
5.    Un avantaj  au:

a.    Candidatii care au detinut sau detin functii in cadrul sistemului judiciar national sau au o experienta in sistem care le permite sa disemineze  cunostintele si abilitatile dobandite (de exemplu, cei care au responsabilitati de formare profesionala la nivelul curtilor, sau cei care participa la asociatii profesionale).
b.    Candidatii care pot demonstra, prin competentele, educatia si experienta lor, capacitatea de a colabora intr-un cadru international si de a aborda probleme juridice care se situeaza dincolo de aria de competenta data de functia detinuta si de activitatea profesionala cotidiana.

6.    Organizatiile participante nu vor impune criterii suplimentare fata de cele prevazute in aceste Criterii fara permisiunea EUI CJC.


V.    Documentele candidaturii:

Candidatii trebuie sa transmita urmatoarele:

1.    CV in limba engleza;
2.    Documente care sa ateste nivelul de cunoastere a limbii engleze (certificate, materiale originale publicate limba engleza, dovada studiilor universitare in limba engleza sau alte documente);
3.    O scrisoare de intentie in limba engleza prin care sunt explicate motivele candidatului de a-si depune candidatura, care va fi beneficiul pentru candidat adus de participarea la workshop si cum va contribui acesta la proiect. Aceasta scrisoare de intentie nu ar trebui sa dubleze ceea ce exista deja in CV-ul candidatului.


VI.    Timp si procedura:

1.    Sfarsitul lunii ianuarie 2013 – Publicarea descrierii proiectului si a celor trei workshop-uri.
2.    10 februarie 2013 (Workshop 1 – Mai 2013)/1 Iunie 2013 (Workshop 2 – Octombrie 2013)/1 Octombrie 2013 (Workshop 3 – Ianuarie 2014) – Demararea procedurilor pentru prima faza a procedurii de selectie de catre organizatiile participante, adica publicarea de Anunt public national de selectie pentru aplicanti.
3.    Depunerea candidaturilor si a documentelor solicitate la organizatiile nationale partenere. Institutiile partenere ar trebui sa acorde candidatilor cel putin trei saptamani intre publicarea Anuntului  public national de selectie pentru aplicanti si termenul limita de depunere a candidaturilor.
4.    Lista celor zece candidati selectati, impreuna cu documenele solicitate vor fi transmise EUI CJC  pana la 1 Aprilie 2013 (Workshop 1)/1 Septembrie 2013 (Workshop 2)/ 1 Decembrie 2013 (Workshop 3).
5.    Selectia candidatilor castigatori va fi condusa de EUI CJC care va realiza si un clasament si va elabora un raport prin care va explicita modul de selectie a participantilor (in baza tuturor CV-uri transmise de catre toate organizatiile partenere). Organizatiile nationale partenere vor contacta cei cinci candidati selectati si vor confirma participarea acestora. In cazul in care candidatul refuza sau isi anuleaza participarea, institutia nationala va contacta EUI CJC.

6.    Lista participantilor la fiecare workshop va fi disponibila cu o luna inainte de data inceperii workshop-ului, cu exceptia Workshop Nr. 1 pentru care rezultatele procesului de selectiei vor fi distribuite cu trei saptamani inainte de workshop.     

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Criterii de selectie a judecatorilor si a altor participanti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016