Vineri, 13 septembrie 2013, a avut loc prima reuniune a membrilor Sistemului National de Coordonare Eurojust.
La reuniune au participat: Daniela Buruiana, membrul national la Eurojust, Andrei Chendi, seful Departamentului de Lupta Antifrauda, Daciana Dumitru, director in cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, reprezentanti ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism: Raluca Cristiana Botea, procuror sef serviciu, Ilie Ionel Nicula, procuror sef serviciu, Laura Felicia Ceh, procuror sef birou, Sonia Botezatu, procuror, reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie: Anca Jurma, procuror sef serviciu si Ingrid Petcu, procuror, si reprezentanti ai Ministerului Justitiei: Mariana Radu, sef serviciu in cadrul Directiei Drept international si Cooperare Judiciara si Sorin Tanase, din cadrul Oficiului pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor.
Lucrarile s-au desfasurat la sediul Ministerului Justitiei si au fost deschise de secretarul de stat Simona-Maya Teodoroiu.
Principalele concluzii rezultate in urma discutiilor vizeaza necesitatea si importanta utilizarii de catre procurorii si judecatorii romani a potentialului Eurojust in activitatea de coordonare si analiza a activitatilor legate de combaterea infractiunilor, precum si diseminarea, in randul acestora, de informatii (feedback) si solutii posibile identificate la nivelul Eurojust in acest domeniu.
Sistemul National de Coordonare Eurojust a fost instituit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene, aprobata cu modificari prin Legea nr. 85/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Scopul acestuia este de a facilita si asigura coordonarea activitatii desfasurate de autoritatile romane si Eurojust in domeniile prevenirii si combaterii infractiunilor grave de natura transnationala si al cooperarii politienesti si judiciare in materie penala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<