Ministerul Justitiei a organizat, in perioada 23-27 mai 2011, in cadrul a doua proiecte distincte, mai multe sesiuni de pregatire a magistratilor si seminarii interdisciplinare in domeniul drepturilor omului, respectiv al justitiei pentru minori.
Astfel, in cadrul proiectului „Pregatire in domeniul drepturilor omului in contextul modificarilor introduse prin Tratatul de la Lisabona si al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, derulat de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Fundatia Konrad-Adenauer (KAS) si Institutul National al Magistraturii, au fost organizate doua sesiuni de formare profesionala ce au avut ca scop imbunatatirea cunostintelor judecatorilor in domeniul protectiei drepturilor omului, avand in vedere noutatile aduse Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prin Tratatul de la Lisabona.
Sesiunile de formare au fost sustinute de formatori din Romania si Marea Britanie si au beneficiat de participarea unui numar de aproximativ 50 de judecatori provenind atat din tara, cat si din Bucuresti.
Seminariile au abordat, atat dintr-o perspectiva teoretica, cat si dintr-o perspectiva practica, teme precum relatia dintre Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si aplicabilitatea directa a Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a legislatiei Uniunii Europene, incercand sa faciliteze participantilor abordarea acelor situatii in care cauzele cu care ar putea fi sesizati ar implica suprapuneri in aplicarea prevederilor legislatiei UE si a standardelor CEDO.
Proiectul a beneficiat de un buget total de 16.176 Euro (din care 15.000 Euro reprezinta finantarea KAS).
De asemenea, in cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de justitie pentru minori in Romania”, derulat de catre Ministerul Justitiei, in parteneriat cu Fundatia Germana pentru Cooperare Judiciara si Institutul National al Magistraturii, au fost organizate, la Sinaia, 4 seminarii interdisciplinare (2 seminarii in materie penala si 2 seminarii in materie civila), astfel:
- in perioadele 23-25 mai 2011 si 25-27 mai 2011: seminariile pe teme de drept penal (cu o durata de 2 zile si jumatate);
- in perioadele 23-24 mai 2011 si 26-27 mai 2011: seminariile pe teme de drept civil (cu o durata de 2 zile ).
Sesiunile de formare, atat cele pe teme de drept civil, cat si cele pe teme de drept penal, au fost sustinute de experti in domeniu din Germania, care au impartasit celor aproximativ 90 de specialisti romani participanti (judecatori, procurori, consilieri de probatiune etc.) cunostintele teoretice si experienta practica din domeniul dreptului penal si civil german aplicabil minorilor. Echipei formatorilor germani in domeniul dreptului penal i s-a alaturat un expert din cadrul INM care a completat agenda prin prezentarea dispozitiilor Noului Cod Penal si ale Noului Cod de Procedura Penala in materia protectiei minorilor.
Seria seminariilor va continua cu organizarea a inca cinci evenimente similare, urmarindu-se ca in cadrul proiectului sa beneficieze, in total, de formare profesionala specializata cel putin 275 de practicieni in domeniul justitiei pentru minori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<