Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizeaza ca demisia Monei Pivniceru din magistratura este efectiva si produce efecte juridice de la data publicarii in Monitorul Oficial a decretului prezidential de eliberare din functie.
CSM mentioneaza ca luni a fost inregistrata, la Consiliu, cererea de eliberare din functia de judecator, prin demisie, a Monei Pivniceru, membru ales al CSM, reprezentant al judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor, cu exceptia celor stagiari. Pe cale de consecinta, pentru a fi efectiva si pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflata intr-o atare situatie sa nu mai aiba calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie sa fie prezentata Plenului CSM, reunit in sedinta. Ulterior, hotararea Plenului se transmite Presedintelui Romaniei in vederea emiterii decretului de eliberare din functie, decret ce se publica in Monitorul Oficial. Data eliberarii din functia de magistrat este data publicarii decretului in Monitorul Oficial", arata CSM intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Judecatoarea Mona Pivniceru, propusa pentru preluarea portofoliului Justitiei, si-a inaintat luni demisia din magistratura.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<