CSM propune prag de 50.000 euro pentru abuzul in serviciu si alte infractiuni de serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici, asa cum este cazul personalului contractual. Propunerea CSM a fost trimisa catre Florin Iordache marti si se afla la prima lectura pentru majoritatea parlamentarilor. Cei de la PNL se declara impotriva.
Propunerea CSM, transmisa presedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, a fost marti prezentata membrilor Comisiei. „Mi s-a parut normal, le-am primit astazi, sa le aduc la cunostinta, sa stiti de ele”, a spus Iordache.
Daca prejudiciul este pana in 50.000 de euro si este achitat pana la sesizarea instantei, fapta nu ar urma sa constituie infractiune.
Daca prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro si este achitat in cursul urmaririi penale sau, atentie, in orice moment de pana la hotararea definitiva, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
Reprezentantii Forumului Judecatorilor au anuntat ca se retrag de la dezbateri, arata Digi24.
Concret, CSM doreste modificarea art. 308 din Codul Penal, prin adaugarea urmatoarelor alineate:
- „(3) In cazul infractiunii prevazute de art. 295 (delapidare - n.r.), savarsite in conditiile alin 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
- (4) Infractiunile prevazute la art. 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea functiei - n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete - n.r.), savarsite in conditiile alin. (1), daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.
- (5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. 2 se reduc la jumatate.
- (6) Dispozitiile alin 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia."
Codul Penal in varianta actualizata poate fi accesat gratuit dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am urmatoarea situatie: Contract de munca de 8h cu repartizarea programului de lucru astfel 12 ore pe zi 2 zile, iar urmatoarele 2 zile libere. Daca pantru cele 2 zile in care ar trebui sa lucreze salariata isi face cerere de concediu de odihna ziua de concediu ar fi 8h in total 1h lucratoare , aceasta ar trebui sa recupereze diferenta de 8 h nelucrate sau cerere pe inca o zi? Sau cum putem reconcilia aceasta situatie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vrem sa angajam o persoana care va lucra la domiciliul sau pentru o perioada de sase luni. Va rugam sa ne spuneti ce varianta este in regula, telemunca sau lucrul la domiciliu si sa ne ajutati cu un model de contract de munca si care este procedura, documente si cum inregistram in Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem posibilitatea de a recupera sumele expirate de pe cardurile de tichete de masa la 31.12.2024. Totodata, mentionam ca o parte din posesorii cardurilor respective nu mai sunt in prezent angajatii companiei. Avand in vedere cele de mai sus, intrucat aceste sume vor fi recuperate, va rugam sa ne transmiteti ce implicatii administrative/legale ar fi pentru angajator. Presupune alte demersuri legate de rectificari stat, declaratii, etc.?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<