CSM propune prag de 50.000 euro pentru abuzul in serviciu si alte infractiuni de serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici, asa cum este cazul personalului contractual. Propunerea CSM a fost trimisa catre Florin Iordache marti si se afla la prima lectura pentru majoritatea parlamentarilor. Cei de la PNL se declara impotriva.
Propunerea CSM, transmisa presedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, a fost marti prezentata membrilor Comisiei. „Mi s-a parut normal, le-am primit astazi, sa le aduc la cunostinta, sa stiti de ele”, a spus Iordache.
Daca prejudiciul este pana in 50.000 de euro si este achitat pana la sesizarea instantei, fapta nu ar urma sa constituie infractiune.
Daca prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro si este achitat in cursul urmaririi penale sau, atentie, in orice moment de pana la hotararea definitiva, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
Reprezentantii Forumului Judecatorilor au anuntat ca se retrag de la dezbateri, arata Digi24.
Concret, CSM doreste modificarea art. 308 din Codul Penal, prin adaugarea urmatoarelor alineate:
- „(3) In cazul infractiunii prevazute de art. 295 (delapidare - n.r.), savarsite in conditiile alin 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
- (4) Infractiunile prevazute la art. 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea functiei - n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete - n.r.), savarsite in conditiile alin. (1), daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.
- (5) Daca infractiunile prevazute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. 2 se reduc la jumatate.
- (6) Dispozitiile alin 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia."
Codul Penal in varianta actualizata poate fi accesat gratuit dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<