Fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost citata la noua sectie de investigare a magistratilor infiintata de urgenta prin dorinta parlamentarilor PSD si cu sustinerea ministrului Tudorel Toader. Citatia a fost primita miercuri si vineri ar trebui sa se prezinte la audieri. Actul prin care a fost chemata este semnat de Adina Florea, unul dintre primii candidatii care urmau sa o inlocuiasca pe Kovesi la carma DNA, insa primise din start aviz negativ de la CSM.
Ne reamintim, in primul rand, faptul ca reactiile aparute de la diversi oficiali, alesi si profesori dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA nu au fost printre cele mai prietenoase. Aproape toata lumea a condamnat cu fermitate hotararea luata de Tudorel Toader.
In al doilea rand, Kovesi spune ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care acuzatiile sunt de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Sesizarea de la care a plecat chemarea la audieri este facuta de Sebastian Ghita, un suspect care a fugit din tara. Kovesi mai arata ca e o "coincidenta" faptul ca aceasta citatie vine exact inainte de a merge in plenul Parlamentului European.
"Citatia vine inainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidenta. Mi-am cumparat bilet de avion pentru vineri ca sa pot sa merg la Bruxelles si sa particip la audiere. Am fost astazi la Inalta Curte si am depus o cerere de amanare pentru un proces care urma sa aiba loc luni. La nici cateva ore dupa ce am depus aceasta cerere, am primit aceasta citatie. Este evident ca prin aceasta metoda se incearca oprirea mea in aceasta procedura, se incearca sa nu ocup aceasta functie, pentru ca totusi am sanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc”.
Fostul procuror-sef DNA a aratat ca in citatie "nu sunt descrise faptele" pentru care ar fi acuzata.
Ulterior intr-o interventie la Digi24, Kovesi a calificat situatia ca fiind „o razbunare” pentru ca plangerea depusa la CEDO dupa ce a fost revocata.
„Se incearca sa fiu oprita sa ocup aceasta pozitie (de procuror sef europaan -n.r.)”, a mai spus ea, conform HotNews.
Kovesi a spus ca initial audierea din Parlamentul European trebuia sa aiba loc pe 18 februarie, insa a primit joi seara o mail in care era informata oficial ca aceasta va avea loc pe 26 februarie.
Partidul Social Democrat a venit imediat dupa aflarea acestei vesti cu un comunicat de presa. Formatiunea politica sustine ca legile justitiei modificate de actuala putere ii ofera fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi posibilitatea de a-i fi respectate drepturile fundamentale in cursul anchetei demarate de Inspectia de investigare a magistratilor. PSD mai pretinde ca nu trebuie politizat cazul si ca va respecta prezumtia de nevinovatie, spre deosebire de cei care acuzau ”penalii”.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
”Justitia trebuie lasata sa isi faca datoria! Incetati sa politizati punerea sub acuzare a doamnei Kovesi! Astazi, legile justitiei adoptate de majoritatea PSD-ALDE ii ofera doamnei Kovesi suficiente garantii ca in cursul anchetei i se vor respecta drepturile fundamentale si ca nu vor fi imixtiuni ale serviciilor secrete, iar daca va fi trimisa in judecata, va avea parte de un proces corect, in fata unor complete legal constituite. Spre deosebire de retorica viciata a celor care acuzau „penalii” inainte de o condamnare, PSD va respecta prezumtia de nevinovatie a doamnei Kovesi si nu va sustine nici ca este „o penala”, nici ca a luat mita, ca a comis abuz in serviciu sau ca a facut marturii mincinoase. Toate acestea vor trebui demonstrate in fata instantei de judecata. Pana atunci aveti incredere in Justitie si lasati probele sa vorbeasca, nu politicienii!”, se arata in comunicatul PSD.
Liderii PNL, USR si PLUS au acuzat PSD ca a comandat investigarea fostei sefe a DNA pentru a bloca numirea acesteia in functia de procuror sef al Parchetului european, calificand drept un abuz anchetarea lui Kovesi.
Procurorul Adina Florea, recomandata de Tudorel Toader pentru a fi noul sef DNA si care, pana la urma, a ramas adjuncta acestei sectii de investigare a magistratilor, a spus ca se va respecta legea si ca aceasta citatie a venit in urma unei sesizari facute de celebrul fugar, Sebastian Ghita.
Aici va reamintim faptul ca sectia al carei adjuncta este Adina Florea a fost infiintata rapid la cererea lui Tudorel Toader, chiar daca GRECO a cerut Romaniei sa renunte la infiintarea acestei sectii speciale si au clarificat faptul ca recomandarile lor sunt obligatorii. Forumul Judecatorilor a facut un apel catre Avocatul Poporului pentru a contesta la CCR promulgarea modificarilor la Legea nr. 304/2004, insa nu au primit niciun raspuns. Recent, Tudorel Toader spunea intr-o conferinta de presa cu un ton apasat ca doreste transformarea sectiei in Directie, intrucat exista "blocaje din parte procurorului general al Romaniei", dupa ce solicitarea Adinei Florea de arestare a doi fosti procurori DNA a fost respinsa de CSM.
Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor este condusa de fostul adjunct al sefului Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Sectia pentru anchetarea magistratilor este procurorul Adina Florea, propusa de trei ori la sefia DNA de catre ministrul Justitiei si respins de presedintele Iohannis.
Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie si-a inceput activitatea in 23 octombrie 2018, avand competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai CSM.
Va reamintim ca cea mai mare formatiune politica din Parlamentul European o sustine pe Kovesi pentru functia de procuror-general al Parchetului European, insa in continuare i se pun piedici acasa, in Romania.
Finalmente, iata ce spune unul dintre coordonatorii PPE, Roberta Metsola, despre alegerea lui Kovesi: "Eu astept audierile care vor avea loc saptamana viitoare. Voi vedea daca se confirma evaluarea pe care a facut-o pentru noi un grup de experti independenti. Aceste evaluari sunt foarte importante pentru ca aduc o nota de obiectivitate unui proces de selectie. Insa pana acum nu am vazut niciun motiv pentru care aceste evaluari sa fie invalidate.
In cazul in care se va confirma ca acel candidat are merite deosebite in domeniul sau, noi il vom sustine fara rezerve, si astept atunci sa-l vad pe ministrul roman al Justitiei, persoana care ocupa locul rezervat presedintiei rotative, cum il va felicita pe candidat, pe compatriotul sau, pentru alegerea in aceasta importanta pozitie."
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri