Procurorii din CSM spun ca nu au avut cunostinta despre un astfel de demers institutional si cu atat mai putin de continutul acestor propuneri facand referire la cele doua OUG pentru legile justitiei.
”Sectia pentru procurori a luat act de declaratiile Ministrului Justitiei privind modificarile aduse legilor justitiei in sedinta de guvern de astazi 19.02.2019, prin Ordonanta de Urgenta. Facem precizarea ca membrii Sectiei au luat la cunostinta de continutul Ordonantei de Urgenta in data de 18.02.2019, cand a fost transmisa la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunostinta de vreun demers institutional, altul decat cel privind amanarea intrarii in vigoare a dispozitiilor privind admiterea la Institutul National al Magistraturii, si cu atat mai putin de continutul acestor propuneri despre care se sustine ca ar apartine Consiliului Superior al Magistraturii”, au transmis reprezentantii Sectiei pentru procurori a CSM, conform News.ro.
Procurorii sibliniaza ca ”avizarea numirii procurorilor in functiile inalte, in acord cu recomandarile MCV, ale Comisiei de la Venetia si principiul legal al separarii carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie sa ramana in competenta Sectiei pentru procurori, iar selectia candidatilor sa fie facuta exclusiv din randul magistratilor procurori”.
”Atragem atentia ca modificarea dispozitiilor legale care permiteau delegarea in toate functiile pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei este de natura sa afecteze grav activitatea parchetelor in contextul in care institutia delegarii este menita a genera tocmai solutii rapide in situatii de urgenta provocate de o vacantare intempestiva a unui post de conducere”, au mai transis procurorii.
Acestia afirma ca ”procedura de numire prevazuta de lege este una de durata, ce presupune parcurgerea mai multor etape si participarea mai multor autoritati publice, context in care se poate ajunge la situatii in care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public sa nu se gaseasca nicio persoana”.
”Astfel de situatii ar pune Ministerul Public in imposibilitatea de a-si realiza insasi atributiile specifice prevazute de Constitutia Romaniei si legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societatii si a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”, se mai arata in documentul transmis de catre CSM.
Cartea Verde a Contabilitatii
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, dupa adoptarea ordonantelor pe justitie, ca functiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate si de procurori care au fost judecatori si ca persoanele aflate in prezent in aceste functii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, dupa care acestea trebuie ocupate in conditiile legii.
Toader a prezentat, marti, la finalul sedintei de Guvern, mai multe modificari realizate prin Ordonanta de Urgenta si care privesc legile justitiei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri