Ca sa nu-si piarda clientii, bancile vor promova conturile de economii, asimilate conturilor curente, care nu sunt supuse impozitarii de 16% a castigurilor.
Romanii care vor sa-si inmulteasca banii tinuti in conturile bancilor pot sa scape de impozitul de 16% aplicat castigului din depozitele bancare, chiar daca masura va fi introdusa de la 1 iunie, conform intelegerii dintre Guvern si FMI. Solutia recomandata de specialisti este contul de economii, care este asimilat unui cont curent si care, conform legii, este scutit de impozitare. Exista insa o conditie obligatorie pentru ca acest cont sa nu fie taxat cu 16%: dobanda oferita clientului trebuie sa fie mai mica decat cea de referinta de pe piata interbancara, iar contul de economii sa fie constituit pe perioada nedeterminata. Asta inseamna implicit ca bonificatiile la conturile de economii sunt mai mici decat cele oferite in acest moment in cazul depozitelor la termen si care se situeaza in jurul nivelului de 7% la lei si de 3-3,5% la euro.
In cazul in care nu sunt indeplinite aceste conditii, si veniturile din conturile de economii se impoziteaza tot cu 16%. "Multe banci vor ocoli impozitarea prin intermediul acestor conturi de acumulare si vor ajunge astfel sa se bata in oferte de asemenea produse de economisire", a declarat pentru Gandul Dragos Cabat, directorul companiei de consultanta financiara Financial View.
La randul sau, Liviu Andrei, directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker, crede ca bancile vor gasi solutii pentru a nu pierde clientii, indiferent de modul in care va fi implementata decizia impozitarii castigurilor. "Cei cu bani vor incerca sa gaseasca si alte variante de castig, insa tensiuni sunt si pe piata bursiera in acest moment", adauga Andrei.
Cine prefera sa-si depuna banii intr-un depozit la termen va pierde a sasea parte din castigul oferit de banca, dupa 1 iunie. De exemplu, in cazul unui depozit de 10.000 de lei pe o perioada de 12 luni, Raiffeisen ofera in acest moment o dobanda de 6,8% pe an, ceea ce inseamna ca, la scadenta, clientul va incasa o dobanda totala de 680 de lei. Din aceasta suma, banca va retine impozitul de 16%, respectiv 108,8 lei, suma pe care o va varsa la buget, iar clientul va ramane cu un castig de doar 571,2 lei. Un depozit in aceleasi conditii la Piraeus Bank ofera o dobanda de 7,75% pe an, adica un castig de 775 lei la scadenta, respectiv un venit de 651 de lei dupa impozitare. Spre deosebire de conturile de economii, care permit depunerile si retragerile de numerar fara penalizari, bancile ii taxeaza pe cei care retrag bani inainte de scadenta din depozitele la termen. Astfel, Piraeus percepe un comision de 0,5%, suma care nu poate fi mai mica de 2 lei, ceea ce inseamna ca venitul din exemplul de mai sus se mai reduce cu inca 50 de lei. La Raiffeisen, daca banii sunt retrasi inainte de scadenta, se ofera doar o dobanda la vedere pentru suma din cont, care este de 3% pentru depozitele cu dobanda fluctuanta.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Cartea verde a contabilitatii
In cazul conturilor curente, respectiv a conturilor de economii, trebuie luate in calcul si sumele pentru administrarea lor. La Piraeus, tariful este de 1 leu/luna, la Raiffeisen, 1,5 lei/luna, iar la BRD, 0,7 euro pe luna, in timp ce deschiderea si inchiderea nu sunt taxate.
Sursa: Gandul.info
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE