Munca nedeclarata sau munca la negru reprezinta activitatea prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara sa fie respectate prevederile legale in vigoare, prevederil referitoare la:
- incheierea unui contract individual de munca
- executarea contractului individual de munca
- modificarea CIM
- suspendarea CIM
- incetarea CIM (contractului individual de munca).
Care sunt efectele negative resimtite de angajatorul care intretine munca nedeclarata:
- amenda contraventionala conform Legii 76/2002 pentru necomunicarea posturilor vacante;
- raspundere penala conform legilor 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale;
- raspunderea civila delictuala pentru toate pagubele pricinuite de lucratori tertilor; raspunderea materiala constand in calculul si plata contributiilor la bugetul statului cu toate influentele legale (majorari de intarziere, penalitati si dobanzi).
In mod clar, angajatorul care permite, intretinere sau incurajeaza munca la negru nu are posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta.
Mai mult, angajatorul este lipsit de prerogativa disciplinara si savarseste de asemenea o evaziune fiscala deoarece fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata contributiilor sociale si a impozitelor.
sursa: www.itmarad.ro
www.asistenta-contribuabili.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<