Munca nedeclarata sau munca la negru reprezinta activitatea prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara sa fie respectate prevederile legale in vigoare, prevederil referitoare la:
- incheierea unui contract individual de munca
- executarea contractului individual de munca
- modificarea CIM
- suspendarea CIM
- incetarea CIM (contractului individual de munca).
Care sunt efectele negative resimtite de angajatorul care intretine munca nedeclarata:
- amenda contraventionala conform Legii 76/2002 pentru necomunicarea posturilor vacante;
- raspundere penala conform legilor 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale;
- raspunderea civila delictuala pentru toate pagubele pricinuite de lucratori tertilor; raspunderea materiala constand in calculul si plata contributiilor la bugetul statului cu toate influentele legale (majorari de intarziere, penalitati si dobanzi).
In mod clar, angajatorul care permite, intretinere sau incurajeaza munca la negru nu are posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta.
Mai mult, angajatorul este lipsit de prerogativa disciplinara si savarseste de asemenea o evaziune fiscala deoarece fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata contributiilor sociale si a impozitelor.
sursa: www.itmarad.ro
www.asistenta-contribuabili.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Referitor depunere dosar de pensie limita de varsta salariat, trebuie sa incetam activitatea chiar daca nu indeplineste la societatea noastra stagiul minim de cotizare de 15 ani? Asa solicita Casa de Pensii Valcea, desi noi nu avem temei de incetare de drept pentru ca nu indeplineste cumulativ cele doua conditii: varsta si stagiul minim.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un executor judecatoresc ne-a trimis un titlu pentru infiintarea unei popriri pentru un salariat. Doar ca cererea pentru executarea silita se intemeiaza pe o decizie judecatoreasca pronuntata acum 7 ani, la data de 15.04.2014. Intrebarea este: aceste documente au termene de prescriptie? Adica, daca decizia este din 2014, noi putem sa trecem la infiintarea popririi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a avut un salariat cu 6 popriri emise de 6 executori judecatoresti. Dupa aproximativ 2 luni de la incetarea contractului individual de munca, aceasta s-a reintors la firma, avand un nou contract de munca. Avand in vedere ca acum e incadrat cu alt contract de munca, societatea e obligata sa popreasca salariul si sa vireze in continuare catre executori sumele respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<