Munca nedeclarata sau munca la negru reprezinta activitatea prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara sa fie respectate prevederile legale in vigoare, prevederil referitoare la:
- incheierea unui contract individual de munca
- executarea contractului individual de munca
- modificarea CIM
- suspendarea CIM
- incetarea CIM (contractului individual de munca).
Care sunt efectele negative resimtite de angajatorul care intretine munca nedeclarata:
- amenda contraventionala conform Legii 76/2002 pentru necomunicarea posturilor vacante;
- raspundere penala conform legilor 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale;
- raspunderea civila delictuala pentru toate pagubele pricinuite de lucratori tertilor; raspunderea materiala constand in calculul si plata contributiilor la bugetul statului cu toate influentele legale (majorari de intarziere, penalitati si dobanzi).
In mod clar, angajatorul care permite, intretinere sau incurajeaza munca la negru nu are posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta.
Mai mult, angajatorul este lipsit de prerogativa disciplinara si savarseste de asemenea o evaziune fiscala deoarece fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata contributiilor sociale si a impozitelor.
sursa: www.itmarad.ro
www.asistenta-contribuabili.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<