Codul Fiscal va fi modificat astfel incat sa permita parintilor sau societatilor comerciale sa acorde sponsorizari scolilor publice.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost realizat pentru ca unitatile de invatamant sa poata primi bani pe cale legala de la parinti sau firme si, in plus, incurajeaza acest lucru prin deducerea din impozitul pe venit a acestor sume donate.
Art. 25, alin. (4), lit. i) este articolul care se refera la cheltuielile de sponsorizare si se modifica dupa cum urmeaza:
- “i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, altele decat cele efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea si Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
- valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor.
- Valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat“.
Sumele care nu se scad din impozitul pe profit se raporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.
Dupa cum am mentionat anterior, cheltuielile cu sponsorizarea scolilor publice vor fi deductibile, iar acest lucru se realizeaza prin introducerea i1:
- i1) Cheltuielile de sponsorizarea si/sau mecenat efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definitie in Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt integral deductibilie.
In plus, cota forfetara pentru persoanele care obtin venituri din proprietatea intelectuala se modifica, asadar art. 72, alin. (2) va fi actualizat dupa cum urmeaza:
- “Venitul net din proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut si a sponsorizarilor si actelor de mecenat efectuate de catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Proiectul a fost depus in Senat si se afla in dezbatere, urmand ca mai apoi sa treaca la votul din plenul Camerei Deputatilor.
Atentie! Prevederile proiectului de modificare a Codului Fiscal nu se afla in vigoare. Pentru a se aplica este nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<