Atentie: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind evidenta accidentelor de munca, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006.
O problema importanta o reprezinta stabilirea persoanei juridice care inregistreaza evenimentul. Pentru aceasta, criteriul principal utilizat il constituie raportul de munca avut cu victima.
1. Angajatorul va inregistra accidentele de munca in Registrul unic de evidenta a accidenttilor in munca, in baza procesului-verbal de cercetare.
Modelul pentru Registrul unic de evidenta a accidentatilor in munca se regaseste in anexa 15 la Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si
sanatatii in munca, aprobate prin HG nr. 1425/2006 si publicate in M.Of. nr 882 din 30.10.2006.
Accidentele de munca produse la sediile secundare aflate pe raza altui judet decat cel unde este declarat sediul social se vor inregistra la sediul social, cu exceptia
cazului in care sediul secundar are personalitate juridica.
2. Accidentul de munca produs in timpul prestarii unor servicii pe baza de contract, comanda sau alte forme legale incheiate in unitatea unui angajator, alta decat cea la care este incadrata victima, se inregistreaza potrivit clauzelor prevazute in acest sens in documentele incheiate.
Atentie: In situatia in care documentul incheiat nu prevede clauze in acest sens, clauzele nu sunt suficient de acoperitoare pentru toate situatiile sau clauzele sunt contrare prevederilor normelor legale, accidentul de munca se inregistreaza de catre angajatorul care, in urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
3. Accidentul de munca produs in timpul prestarii unor servicii pe baza de comanda, la domiciliul clientului, se inregistreaza de catre angajatorul la care este sau a fost angajata victima.
4. Accidentul de munca suferit de o persoana aflata in indeplinirea indatoririlor de serviciu in unitatea altui angajator se inregistreaza de catre angajatorul care, in urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.
5. Accidentul de munca suferit in timpul stagiului de practica profesionala de catre elevi, studenti, ucenici si someri in perioada de reconversie profesionala se inregistreaza de catre angajatorul la care se efectueaza practica sau reconversia profesionala.
6. Accidentul de munca suferit de o persoana in cadrul activitatilor cultural-sportive, in timpul si din cauza indeplinirii acestor activitati, se inregistreaza de catre institutia sau
angajatorul care a organizat actiunea respectiva.
7. In cazul accidentului de munca produs ca urmare a unei actiuni intreprinse de o persoana, din proprie initiativa, pentru salvarea de vieti omenesti sau pentru prevenirea ori
inlaturarea unui pericol grav si iminent ce ameninta avutul public sau privat in afara intreprinderii si/sau unitatii unui angajator si care nu are nicio legatura cu acesta, inregistrarea se face in conditiile prevazute de lege.
8. Accidentul de munca de traseu se inregistreaza de catre angajatorul la care este angajata victima sau, dupa caz, de angajatorul care, in urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.
9. Accidentul de munca de circulatie se inregistreaza de catre angajatorul la care este angajata victima sau, dupa caz, de angajatorul care, in
urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.
10. Accidentul produs in afara unitatii, ca urmare a neluarii unor masuri de securitate de catre un alt angajator, se inregistreaza de catre angajatorul angajatorul care, in urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.
11. Accidentul de munca suferit de:
- insotitorii de incarcaturi,
- personalul de posta de la vagoanele C.F.R.,
- angajati ai unor angajatori care, potrivit legii, sunt obligati sa delege insotitori pentru astfel de incarcaturi, pe mijloace de transport ce nu le apartin,
se va inregistra de catre angajatorul raspunzator de organizarea activitatii care a avut ca urmare producerea accidentului sau, dupa caz, in conditiile clauzelor prevazute in documentele incheiate.
12. Disparitia unei persoane in conditiile unui accident de munca si in imprejurari care indreptatesc presupunerea decesului acesteia se inregistreaza ca accident mortal, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, conform prevederilor legale, prin care este declarat decesul. Angajatorul la care a fost angajata persoana disparuta va comunica, imediat, numarul si data hotararii judecatoresti la inspectoratul teritorial de munca.
Pentru toate situatiile neluate in considerare de legislatia in vigoare cu privire la inregistrarea accidentelor de munca, inspectoratul teritorial de munca sau Inspectia Muncii vor stabili modul de inregistrare a accidentului in cauza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri