Accidentul la munca reprezinta vatamarea violenta a organismului in timpul procesului de munca, provocand incapacitatea temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice.
Asigurarea pentru astfel de accidente este esentiala, avand in vedere ca este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca.
In ceea ce priveste concediul medical si indemnizatia de incapacitate temporara de munca, acestea se acorda fara a fi necesar un stagiu minim de cotizare.
Durata acestui concediu medical este de 183 de zile in interval de un an socotita din prima zi de imbolnavire. In a 91-a zi, concediul medical poate fi prelungit pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Legislatia privind concediile s-a modificat! Fii la curent cu noul regim juridic si fiscal ...click AICI<<
De asemenea, indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca datorata accidentelor de munca se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale si completat sau modificat, dupa caz, cu codurile de indemnizatie corespunzatoare si care constituie document justificativ de plata.
Daca medicul expert al asigurarilor sociale din sistemul public de pensii decide incadrarea intr-un grad de invaliditate, indemnizatia se va acorda pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care sa-a dat avizul de pensionare, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului medical.
Medicul poate propune prelungirea concediului medical cu peste 183 de zile. In acest caz, medicul asiguratorului poate decide prelungirea concediului medical pentru continuarera programului recuperator, reluarea activitatii in aceleasi loc de munca sau in alt loc de munca ori poate propune pensionarea de invaliditate.
In functie de evolutia cazului, prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile.
In perioada in care un salariat se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca, acesta beneficiaza de o indemnizatie. Cuantumul reprezinta 80% din baza de calcul, iar in cazul urgentelor medico-chirurgicale, cuantumul se ridica la 100% din baza de calcul.
Ce este si ce avantaje majore va aduce Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale este o lucrare online disponibila pe platforma www rsonline ro actualizata permanent care va ofera solutii complete strict la obiect cu temeiuri legale studii de...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, baza de calcul se determina ca medie a castigurilor brute definite confom Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate lunar de catre asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, in ultimele 6 luni anterior primei zile de concediu medical.
Pe de alta parte, baza de calcul se determina si ca medie a castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor, in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni.
Baza de calcul poate fi constituita drept castigul lunar brut realizat de asigurat in prima luna de activitate, in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna.
In cazul concediului medical initial, pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitatea temporar de munca, aferente concediilor medicale acordate cu intrerupere intre ele, acestea se iau in considerare separat. Durata acestora nu se cumuleaza.
Daca unui salariat i se acorda in aceeasi luna doua sau mai multe concedii medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia se calculeaza si se plateste separat.
Certificatul de concediu medical poate prelungi un concediu medical anterior neintrerupt pentru afectiuni diferite (cod de diagnostic diferit).
Indemnizatia de incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, in primele 3 zile de incapacitate si de catre casa teritoriala de pensii, incepand cu a patra zi de incapacitate temporara de munca.
Angajatorul plateste indemnziatiile pentru numarul de zile lucratoare din duratele exprimate in zile calendaristice ale concediilor medicale. Ulterior, casele teritoriale de pensii preiau in plata indemnizatiile de incapacitate temporara de munca:
- pentru persoanele al caror angajator si-a incetat activitatea, in conditiile legii, prin faliment, reorganizare judiciara sau administrativa, pentru persoanele asigurate prin contract individual de asigurare, precum si pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii
- pentru situatiile in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia s-a desfasurat activitatea in functii elective ori in functii numite in cadrul autoritatii judecatoresti, inclusiv in cazul somerilor aflati in incapacitate temporara de munca ca urmare a unei boli profesionale
In cazul in care concediul medical (cod 02) acordat unui angajat care a suferit un accident de traseu nu este inregistrat, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte importante.
Codul de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, se refera la accidentul suferit in timpul deplasarii la/de la locul de munca.
Conform art. 3 alin. (5) din O.M.S. nr. 745/2020 ce cuprinde instructuni privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, certificatele de concediu medical eliberate ca urmare a unui/unei accident de munca/boli profesionale, care poarta codurile de indemnizatie 02, 03, 04, 10, 11, confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii, directiei de sanatate publica sau medicului de medicina muncii, dupa caz, se depun direct la casele teritoriale de pensii.
Medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor acestui ordin si/sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate.
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 34 din Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical aprobate prin ordinul mentionat care stabilesc ca pentru certificatele de concediu medical care poarta codurile de indemnizatie prevazute mai sus, ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala, confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii sau prin avizul directiei de sanatate publica, care se depun direct la casele teritoriale de pensii, platitorul este casa teritoriala de pensii.
Legislatia privind concediile s-a modificat! Fii la curent cu noul regim juridic si fiscal ...click AICI<<
De asemenea, ordinul precizeaza ca avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) si avizul directiei de sanatate publica (pentru boli profesionale) se obtin prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10.
In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului.
In consecinta, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca se plateste in baza certificatului medical vizat de casa de pensii prin grija angajatorului.
Pentru intelegerea deplina a acestui subiect, propun spre analiza o alta speta. Un lucrator a suferit un accident in timpul programului de munca, insa acesta efetua o lucrare in afara sarcinilor de munca, in interes personal. Acest caz se incadreaza ca accident de munca, avand in vedere ca incidentul s-a produs din vina exclusiva a victimei?
Art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, defineste evenimentul ca fiind accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.
Totodata, in art. 5 alin. (1) lit. g), accidentul de munca este definit ca fiind vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Potrivit dispozitiilor art. 27 alin. (1) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
- inspectoratelor teritoriale de munca
- asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora
- organelor de urmarire penala, dupa caz
Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experti sau specialisti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competente potrivit prevederilor legale sa efectueze expertize tehnice, iar acestia trebuie sa raspunda solicitarii, situatie in care expertizele tehnice intocmite vor face parte integranta din dosarul de cercetare a evenimentului.
Cercetarea evenimentelor va fi finalizata, in functie de fiecare situatie de fapt, in termenele prevazute la art. 120-121 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Cercetarea evenimentelor se va finaliza cu intocmirea unui dosar, care va cuprinde documentele prevazute de art. 122 alin. (1) din Normele metodologice anterior mentionate.
Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) din O.M.M.S.S.F. nr. 3/2007, Anexa la Formularul pentru inregistrarea accidentului de munca se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca la care s-a inregistrat accidentul de munca, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finalizarea incapacitatii temporare de munca a persoanei accidentate. Totodata, angajatorul are obligatia sa prezinte documentele care certifica durata incapacitatii temporare de munca si sa completeze modalitatea de terminare a acesteia (reluare, deces sau invaliditate).
Dosarul de cercetare trebuie sa indeplineasca conditiile expres prevazute de art. 123 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In legatura cu dosarul de cercetare intocmit de comisia numita de catre angajator, art. 125 din Normele metodologice prevad obligatia inaintarii acestuia pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.
Inspectoratul teritorial de munca va analiza dosarul, va aviza si va restitui dosarul in cel mult 7 zile lucratoare de la data primirii. Dosarul va fi insotit de avizul inspectoratului teritorial de munca.