UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
CONSILIUL UNIUNII
HOTARAREA NR. 844
16 iunie 2010
Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, in sedinta din 16 iunie 2010 a analizat cererea inregistrata la U.N.B.R. la nr. 1540/2009, prin care se solicita: sa se aprobe purtarea robei de avocat in cazul desfasurarii de activitati profesionale specifice profesiei de avocat la sedintele de judecata ale Curtii Europene a Drepurilor Omului si adoptarea unei hotarari a organelor profesiei privind: purtarea robei de avocat ori interdictia purtarii robei de avocat, in exercitarea activitatii profesionale, in afara ipotezelor prevazute expres de normele juridice in vigoare indicate supra, adica atunci cand avocatul exercita profesia in fata altor jurisdictii decat instantele judecatoresti nationale si Curtea Constitutionala, si anume: - Consiliul Superior al Magistraturii, functionand ca organ jurisdictional; - jurisdictii administrative; - jurisdictii profesionale; - instante arbitrale (institutionalizate sau ad hoc), nationale sau internationale; - instante judecatoresti si alte jurisdictii nationale din alte state (cu respectarea conditiilor impuse si de legislatia nationala a statului in cauza); - jurisdictii internationale, cum ar fi Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Curtea Penala Internationala (cu respectarea conditiilor impuse si de normele specifice aplicabile acestor jurisdictii internationale).
Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, analizand cererea si reglementarile legale in vigoare privind purtarea robei de catre avocati,
CONSTATA:
Textele legale relevante in materie sunt urmatoarele:
- Art. 126 alin.(1) din Constitutie si art. 1 si 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:
a) Inalta Curte de Casatie si Justitie;
b) curti de apel;
c) tribunale;
d) tribunale specializate;
e) instante militare;
f) judecatorii.
- Art. 45 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) Avocatul este obligat sa poarte roba in fata instantelor judecatoresti.
(2) Caracteristicile robei sunt cele stabilite prin statutul profesiei.
(3) Purtarea robei in afara incintei instantei judecatoresti este interzisa, cu exceptia cazurilor in care avocatul este delegat de catre organele profesiei sa reprezinte baroul sau U.N.B.R. intr-o ocazie care impune aceasta tinuta.
- Art. 223 din Statutul profesiei de avocat:
Avocatul are obligatia sa poarte roba in fata tuturor instantelor judecatoresti, in conditiile Legii. Modelul si caracteristicile robei sunt cele descrise in anexa nr. XXV la prezentul statut.
Art. 54 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
In timpul sedintelor publice, judecatorii, magistratii-asistenti, procurorii si avocatii poarta roba.
Rezulta ca in ceea ce priveste purtarea robei, legislatia profesiei de avocat nu face distinctie intre instantele judecatoresti nationale si cele internationale, astfel ca este posibila purtarea robei si in fata unor instante judecatoresti din alte state, cu respectarea conditiilor impuse de legislatia nationala a statului in cauza.
In toate celelalte cazuri, se aplica prevederile art. 45 alin.(3) din Legea nr.51/1995, potrivit carora avocatul poate purta roba numai daca avocatul este delegat de catre organele profesiei sa reprezinte baroul sau U.N.B.R. si se afla intr-o ocazie care impune aceasta tinuta.
Fata de cele de mai sus, Consiliul U.N.B.R.,
HOTARASTE
Art. 1. (1) Purtarea robei este obligatorie in fata instantelor judecatoresti si a Curtii Constitutionale din Romania.
(2) Roba poate fi purtata si in fata instantelor judecatoresti din alte state, cu respectarea conditiilor impuse de legislatia nationala a statului in cauza, precum si in fata jurisdictiilor internationale a caror activitate poate fi asimilata cu cea a instantelor judecatoresti, cu respectarea conditiilor impuse de normele specifice ale acestor jurisdictii.
Art. 2 Prezenta Hotarare se comunica barourilor si se publica pe site-ul www.unbr.ro.
P R E S E D I N T E ,
Av. dr. Gheorghe FLOREA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri