Consiliul Europei (nu Consiliul UE) sustine intr-un comunicat de presa ca este alarmat de faptul ca acuzatiile aduse lui Kovesi sunt motivate politic si ca "infiintarea SIIJ ar trebui sa fie regandita".
Desi acest organism nu este extrem de relevant pentru politica interna a Romaniei, este important sa intelegem faptul ca pe plan extern unele decizii care ne impacteaza noua, tuturor viata pot fi luate dupa astfel de declaratii care sunt sustinute de anumite state partenere sau prietene ale Romaniei.
Comitetul pentru Afaceri Juridice si Drepturile Omului din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a publicat un comunicat de presa destul de taios prin care arata ca este "alarmat de faptul ca fosta sefa a DNA si procuror, Laura Codruta Kovesi, a fost acuzata de nou-infiintata SIIJ".
"Comitetul reaminteste faptul ca eforturile doamnei Kovesi depuse in lupta anticoruptie au fost apreciate, in special de societatea civila, Uniunea Europeana si Consiliul Europei. In Rezolutia 2188/2017, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a cerut autoritatilor romane sa sprijine politic si financiar munca remarcabila depusa de DNA. Comitetul aminteste, totodata, faptul ca in ultimii ani DNA a fost centrul atentiei si a mai multor atacuri politice si ca in iunie 2018 doamna Kovesi a fost inlaturata din functia de procuror-sef al DNA, dupa o lunga batalie politica si legala. Ea a apelat la CEDO pentru a dovedi ca inlaturarea din functie a fost facuta ilegal", se precizeaza in comunicat.
Organismul european mai sustine ca infiintarea si existenta SIIJ a intalnit numeroase critici de la GRECO si Comisia de la Venetia.
"Comisia de la Venetia nu a fost convinsa de faptul ca infiintarea SIIJ era necesara si chiar a aratat ca aceasta structura ar putea sa fie folosita pentru intimidarea procurorilor si pentru a pune presiune pe judecatori", se arata in comunicatul Consiliului.
"Comitetul este ingrijorat de faptul ca SIIJ a stabilit-o pe doamna Kovesi ca fiind prima tinta fara a oferi detalii cu privire la acuzatiile care i se aduc. Investigatia asupra ei a inceput imediat ce negocierile pentru conducerea EPPO au ajuns la selectarea celor trei candidati printre care ea se numara. Acuzatiile aduse impotriva doamnei Kovesi pot fi cu usurinta motivate politic si deservesc la discreditarea calitatii sale de candidat pentru sefia EPPO", se mai precizeaza in comunicat.
La finalul mesajului, Comitetul pentru Afaceri Juridice si Drepturile Omului din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei arata ca isi mentine aprecierea pe care o are pentru Kovesi si munca sa in domeniul anticoruptiei, desi Kovesi a fost pusa oficial sub urmarire penala si control judiciar care a fost, pana la urma, ridicat prin decizia ICCJ.
Mesajul poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI! Acesta este disponibil in limba engleza.
In urma cu o saptamana, la inceputul sesiunii plenare a Parlamentului European, presedintele PE, Antonio Tajani, a citit o declaratie de sustinere a Laurei Codruta Kovesi, declarandu-se ingrijorat in privinta masurilor luate impotriva acesteia de catre autoritatile judiciare din Romania.Tajani a subliniat ca fosta sefa a DNA ramane candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-sef european.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Din Consiliul Europei fac parte: Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Lituania, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Muntenegru, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, portugalia, Republica Moldova, Romania, Rusia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Ucraina si Regatul Unit al Marii Britanii. La aceasta lista se adauga si: Canada, Vatican, Israel, Japonia, Mexi si Statele Unite ale Americii care au rol de observator.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri