Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a dus in Cehia pentru a dezbate programul nuclear al Romaniei. Iata ce vrea oficialul!
Ministrul roman al Energiei, Virgil Popescu, se afla luni la Praga, pentru discutii bilaterale cu oficiali ai Departamentului de Stat pentru Energie al SUA pentru a discuta detalii despre parteneriatul dintre tara noastra si Statele Unite cu privire la sustinerea programului nuclear civil, potrivit Ministerului Energiei.
Marti, tot la Praga, ministrul va participa la masa rotunda "Partnership for Transatlantic Energy and Climate Cooperation Nuclear Energy Working Group".
Oficialul roman va fi prezent miercuri la Berlin, la evenimentul "Dialogul Tranzitiei Energetice Berlin 2022", alaturi de ministrii Economiei, Energiei si Mediului din Germania, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan, Nigeria, Macedonia, Israel, Cuba si alte tari.
Virgil Popescu a fost invitat luni, 28 martie, la dezbaterea Ora Guvernului din Parlament, insa a transmis o informare privind motivele pentru care nu va fi prezent.
In anii 1980, in timpul conducerii lui Nicolae Ceausescu, Romania a avut un program secret menit sa dezvolte arme nucleare, care incalca ratificarea de catre aceasta tara a Tratatului de neproliferare nucleara din 1970. Programul a fost oprit dupa Revolutia din 1989. In prezent, Romania este considerata ca tara care nu poseda arme de distrugere in masa, folosind energia nucleara doar pentru scopuri civile.
Romania a avut un program nuclear de cercetare inca din 1949, acesta fiind axat pe utilizarea izotopilor radioactivi in medicina si in industrie. Programul militar a inceput in 1978, impreuna cu programul pentru prima centrala nucleara. Programul Dunarea a avut loc la Institutul de Cercetari Nucleare Magurele si a fost supravegheat strict de Securitate.